לתרומות לחץ כאן

זרק חפיסת סיגריות והתברר שהיה שם סכום כסף

שאלה:

שלום וברכה !
ישבו כמה חברים ובילו קצת ליד שולחן עם קצת חטיפים ומשקאות קלים, כשסיימו א' החברים נשאר לפנות לזבל, ראה קופסת סיגריות ריקה גם זרק לזבל, אך מתברר שמאחורה היה מקופל סך 400 ש"ח בניילון הצמוד, האם חייב להחזיר או שהוא אנוס ופטור ?

תשובה:

שלום וברכה,

החבר שפינה את השולחן וזרק קופסא הריקה המונחת על השולחן – פטור מתשלומים.

מקורות:

הגמרא (ב"ק סב, א) ההוא גברא דבטש בכספתא דחבריה, שדייה בנהרא, אתא מריה ואמר הכי והכי הוה לי בגוה; יתיב רב אשי וקא מעיין ביה, כי האי גוונא מאי? א"ל רבינא לרב אחא בריה דרבא, ואמרי לה רב אחא בריה דרבא לרב אשי: לאו היינו מתניתין, דתנן: ומודים חכמים לר' יהודה, במדליק את הבירה שמשלם כל מה שבתוכו, שכן דרך בני אדם להניח בבתים? אמר ליה: אי דקא טעין זוזי הכא נמי, הכא (במאי עסקינן) דקא טעין מרגניתא, מאי? מי מנחי אינשי מרגניתא בכספתא, או לא? תיקו. ונחלקו הראשונים בביאור הגמרא, דעת התוספות (ד"ה מי מנחי) שהספק בגמרא הוא גם באופן שבאו עדים והעידו מה היה בכספת האם המזיק חייב לשלם, שכיון שאין דרך להניח מרגליות בכספת לא היה לו להעלות על דעתו שיש שם מרגליות. אמנם דעת רוב הראשונים [רשב"א, רא"ש, פיסקי רי"ד ועוד] שספק הגמרא הוא האם יש תקנת נגזל שישבע הניזק, מה היה בכספת וייטול, או אין תקנה. ולדבריהם אם יבואו עדים ויעידו מה היה בכספת ודאי חייב המזיק לשלם. וכמו שכתב הרשב"א שאומר הניזק לא היה לך להזיקני. 

בשו"ע סימן שפח ס"א פסק כדעת רוב הראשונים שאם הניח מרגליות בסל ובא אחר ודחף הסל למים לא נאמן בשבועה כמה היה, [כיון שיש ספק בגמרא האם נאמן]. וכתב הש"ך (סק"ו) משמע אם יש עדים כמה היה בסל חייב. אמנם הרמ"א שם פסק כדעת התוספות וז"ל: וי"א דאפילו היו עדים שהיו שם, פטור, הואיל ופשע. אמנם הש"ך (שם ובסימן עב ס"ק מ) העלה להלכה כשו"ע ורוב הראשונים.

ולפ"ז לשיטת הראשונים שאם בעט בכספת ולא ידע שטמונים שם מרגליות פטור. אז אכן פטור. אבל לשיטות שחייב לשלם, נראה דווקא שם שבעט סכספת ש חברו ועשה פעולת נזק, אבל כאן שפינה שולחן וקופסא ריקה, אין כאן פעולת נזק, ולכו"ע אינו חייב לשלם, וראיה משו"ע סימן תיב, שאם הניח חבית באמצע הדרך ובא אחר ובעט בה דרך הילוכו פטור. משום שאין דרכן להתבונן בדרכים, הרי לנו שנזק שנעשה על ידי פעולה רגילה של אדם דרך הילוכו, אינו חייב לשלם. וכן כאן מי שרוקן את האשפה, לא אמור לבדוק והרי זה כנזק דרך הילוכו שפטור.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל