שאלה:
מה מברך על גלידה בגביע שבתוך הגלידה יש חתיכות קטנות של מזונות
תשובה:
שלום וברכה
שאלה מצויה מאוד לגבי גלידה בגביע, טילון קסטה וכדומה. ואפרט:
לגבי טילון, הכרעת רוב הפוסקים שאם אוכלים את הגביע עם הגלידה יחד, אין לברך על הגביע, כי אף שיש לו טעם טוב לא היו אוכלים אותו ללא הגלידה וגם עכשיו הם נאכלים יחד. ראה קובץ מבית לוי ח”ד עמ’ קמב בשם הגר”ש וואזנר, בצל החכמה ח”ג סי’ קיד, אשרי האיש פרק לו ס”ק ה בשם הגרי”ש אלישיב, אור לציון ח”ב פי”ד ס”ק כ, חוט שני ברכות עמ’ רו.
לגבי גביע בעל טעם מיוחד, שאדם ממש מתענג גם עליו, כתב בספר וזאת הברכה בירור הלכה סימן לב אות א’, שיש להפריד ממנו מעט ולברך.
לגבי קסטה הכריע באגרות משה ח”ד סי’ מג, שכיון שיש הנאה יותר משמעותית מהביסקויטים, יש לעשות שתי ברכות, ותחילה יפריד מעט ביסקויט ויברך עליו, ואחר כך שהכל על הגלידה, וכן דעת הגרח”פ שינברג. ויש שכתבו לברך רק בורא מזונות, ראה שו”ת יביע אומר ח”ז סי’ לג ואור לציון הנ”ל.
לגבי מעט פירורי עוגיות בגלידה, אף שיש לנו כלל שכל שיש בו מחמשת המינים הברכה נקבעת למזונות אף שהוא מיעוט, כאן שזה לא חלק מעיקר המאכל אלא כעין תבלין, הברכה היא שהכל.