שאלה:
שלום
כידוע יש איסור דאוריתא להלוות בריבית.
השאלה מה קורה כאשר אדם יש לו כסף ויכול להפקיד אותו בפקדון של הבנק או להשקיע אותו בבורסה
ומגיע חברו ומבקש הלוואה
האם מותר להתנות את ההלוואה עם אחוז רווח כמו שהיה מקבל בפקדון דרך הבנק?
ואם כן מה לגבי הבורסה ,ששם אחוז רווח יכול להיות גדול יותר.
ואם יש איסור גם על פקדון שזה וודאי וגם בורסה.
נמצא שהרבה אנשים לא ירצו להלוות כי זה גורם להם לא להרוויח כסף.
אשמח לתשובה עם מקורות
תודה מראש
תשובה:
שלום וברכה,
אסור להלוות לחברו ולקבל רווחים [ריבית] אלא אם כן עורכים היתר עסקה, ואז יוכל לקחת כמה אחוזי רווח שרוצה – עד המקסימום הרווחים שנותנים בשוק [בערך כ12%]. אם לוקח רווחים יותר ממה שניתן להשיג בשוק, לא מועיל על כך היתר עסקה ויש בדבר איסור ריבית למרות ההיתר עסקה.
על השאלה ששאלת שאנשים לא ירצו להלוות כדי שלא להפסיד כסף, אכן יש מצווה להלוות בחינם, ואם יש לו כסף בצד וחברו מבקש הלוואה חייב לתת לו את ההלוואה. אבל אם רוצה לעשות עסק עם הכסף לא חייב להלוות את הכסף בחינם. ואם מדובר ברווחים קטנים יש מקרים שחייב להפסיד את הרווח המועט כדי לקיים מצוות הלוואה.
בהצלחה.
מקורות:
חפץ חיים – אהבת חסד חלק א פרק ו הלכה ט: ודע דהא דאמרינן לעיל בס"א דעני ועשיר עני קודם [וכן כל עניני הקדימות שנזכרות בסימן זה] היינו כששניהם בחנם אבל אם העשיר רוצה ליקח ממנו המעות בעיסקא ויהיה לו ריוח מזה וכשילוה לעני יפסיד זה הריוח ואין ידו משגת לזה אינו מחויב להלות בחנם [ועיין לעיל בפ"א שכתבנו בשם החינוך דמ"ע של הלואה תלוי לכל אחד ואחד כפי השגת ידו] וע"ז וכיוצא בזה אחז"ל [ב"מ ל"ג] אפס כי לא יהיה בך אביון שלך קודם לשל כל אדם. אך בכגון זה צריך האדם להתיישב היטב בעצמו אם באמת אין ידו משגת לזה כי היצר לעולם יפתחו שאין ידו משגת ואם באמת ידו משגת והוא קופץ ידו מלגמול חסד מיראה שלא יעשה אביון סוף דבר יהיה שמדה זו תביאהו שיהיה אביון ח"ו וכמו שאחז"ל כל המקיים בעצמו כך [היינו שהוא זהיר בעצמו ביותר] סוף בא לידי כך. וכ"ז הוא לאו דוקא לענין זה דה"ה אם רוצה ליתן מעותיו על איזה עסק ובא עני אחד ללות ממנו המעות תלוי ג"כ אם ידו משגת לזה ועיין בח"ב פרק עשירי מה שכתבנו בזה: