שאלה:
בבית הכנסת ישנו אולם אירועים, בעל בית הכנסת לא מתיר בשום פנים להיכנס לאולם בלא לשלם שכירות אירוע. אחד האברכים אמר שאם נכנסים בלי ידיעתו, אוכלים שם לצורך איזו הילולה, מנקים ויוצאים – יש לזה דין זה נהנה וזה לא חסר ואף אם הוא מקפיד- כופים על מדת סדום.
רציתי לברר האם הוא צודק ומה המקורות לכך או לחילופין אם הוא טועה ומקורות לכך..
תודה רבה!
תשובה:
שלום וברכה,
אסור לערוך אירוע בבית כנסת ללא תשלום. ומי שעורך ללא תשלום עובר באיסור גזל מהבית כנסת. ואין צד להתיר לערוך אירוע ללא ידיעת הגבאי וללא תשלום מלא כפי דרישת הגבאי.
בהצלחה.
מקורות:
נפסק להלכה בשו"ע סימן שסג ס"ו שהדר בבית חברו שלא מדעתו, בית שלא קימא לאגרא [לא עומד לשכירות] גם אם האדם עביד למיגר, פטור משום שזה נהנה וזה לא חסר פטור.
אולם יש הרבה תנאים כדי להיפטר. א. בשו"ע מובא שם שאם אמר לו צא, חייב לשלם. וכאן הגבאי מכריז שאסור לעשות אירוע ללא רשות, הרי זה כאומר צא. ב. הרמ"א הביא שדווקא אם כבר דר לא חייב לשלם, אבל לכתחילה יכול למנוע אותו שלא לגור משום שאין כופים על מדת סדום זה רק אם כבר נעשה אבל לא על העתיד [ודין זה הוא שנוי במחלוקת ראשונים]. ג. אם הבית עומד לשכירות, חייב לשלם גם אם האדם לא עשוי לשכור את הבית ויכול לעשות במקום אחר. וכאן שהגבאי הכריז שהאולם עומד לשכירות, מי שעורך אירוע חייב לשלם. ד. הרמ"א שם מביא שסתם בתים עומדים לשכירות גם אם לא הושכרו מעולם. וכיום ודאי שבתים ואולמות עומדים לשכירות ואין מי שעושה בחינם. ה. בשו"ע שם בסעיף ז מובא שגם אם הבית לא עומד לשכירות, אם חסרו מעט – שהשחיר לו מעט את הכותל, מגלגלים עליו את הכל וחייב לשלם את כל השכירות. וכן שמבזבז מים וחשמל אפילו מעט מגלגלים עליו את הכל. [והשיטה השנייה שם חולקת ואומרת שאם לא נהנה לא ישלם, אבל אם נהנה לכו"ע חייב לשלם את הכל]. ו. בסעיף ח מובא שאם לא יתנו לו בשכר הוא ישלם כסף, חייב לשלם גם בבית דלא עביד למיגר.
והטעם העיקרי שחייבים לשלם הוא הטעם השלישי שהבאנו שהגבאי הכריז שחייבים לשלם, וממילא האולם עומד להשכרה, ומי שעורך אירוע חייב לשלם, ואם לא משלם מחיר מלא, הרי הוא גוזל את הבית כנסת.