לתרומות לחץ כאן

חיוב מזוזה בפתח העשוי כקשת אחרי בית שער

שאלה:

א. דלת הכניסה לבית מובילה לריבוע בגודל 1.6 על 1.4 מטר, ומשם יש כיפה בנויה שדרכה עוברים לחדר המרכזי. האם יש חיוב מזוזה גם בפתח שבצורת קשת? (מצ"ב צילום, מקווה שתוכלו לפתוח. https://form.fillout.com/t/2iNGdZU8oaus)
ב. מחסן כתר גדול מפלסטיק בחצר עם מכונת כביסה/מדפים האם חייב במזוזה?

תשובה:

שלום וברכה

אדרבה, הפתח הזה עם הקשת הוא הפתח העיקרי ובודאי חייב במזוזה, הפתח הראשון חייב מדין בית שער.

השאלה כיצד לחשב את השליש העליון לקביעת המזוזה, האם כולל הקשת או רק ביחס למזוזות הישרות, ולהלכה הכריע הט"ז שגם הקשת בכלל המדידה, ראה סי' רפז ס"ק ב. וע"ע שו"ת אגרות משה או"ח ח"ד סי' קה ס"ק ב.

יישוב טוב ובהצלחה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם שטחו 2*2 חייב מזוזה בלי ברכה, בפחות מכך אין חיוב מן הדין וראוי להדר אם אפשר.
    בחמודי דניאל (לרבי דניאל מהורודנה, לפני כמאתיים שנה) חידש שבתנאים מסוימים יש חיוב במזוזה גם בבית קטן מד' אמות על ד' אמות. שיטתו מוכרת בפסיקה עקב הבאתו בצורה מקוצרת בפתחי תשובה (סי' רפו סקי"א), וז"ל: "דוקא בית דירה צריך דוקא שיהא ד"א על ד"א, אבל בית שער ומרפסת וגינה אפילו לית בהו ד' על ד' חייבין. ועוד נראה במי שיש לו בית גדול ויש לו חדרים קטנים להניח שם חפצים דחייבים במזוזה".
    הפוסקים התחבטו כיצד להבין את חידושו, וניתן להציע כמה אפשרויות: א. ההבנה המקובלת בדבריו היא שהגדרת חז"ל ש"בית" מינימלי הוא ד' אמות על ד' אמות נאמרה על בית מגורים, אבל בית שמיועד לשימוש אחר ומתאים לו חייב במזוזה גם בשטח קטן יותר (רש"ש סוכה ג ע"ב). ב. כאשר יש בית גדול הראוי למגורים, גם חדרים קטנים ממנו השייכים אליו נחשבים כ"בית", כי הם חלק משימושי בית המגורים. אולם מחסן נפרד, כפי שמופיע בשאלתך, פטור (שו"ת אפרקסתא דעניא ח"א סי' קב ומנחת יצחק ח"ג סי' קג ואבן ישראל ח"ז סי' לד).

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל