שאלה:
שלום כבוד הרב
ישנו חשיבות להתחיל להתפלל לפני סוף זמן תפילה אף אם נשארה נניח דקה?
וכן
היה ורואה שיש 5 ד לסוף זמן תפילה ,האם להדחק להתפלל כל העמידה במהירות? ואף ללא תפילין?
או די שאתחיל לפני סוף זמן תפילה ואתפלל כרגיל -מתון ועם תפילין.
ובמידה ולא יועיל חלק מהזמן אלא צריך כל התפילה האם זה נכון גם לגבי תשלומים?
(כלומר יש לי זמן לסיים אחת אבל תשלומים בטוח יהיה אחרי סוף זמן תפילה)
בברכה
תשובה:
כמובן שאלותיך הם כנראה במצב של חולי וכדומה שאדם הגיע למצב כזה של סוף זמן תפילה, אחרת חלילה להפסיד מצוה גמורה דרבנן [שלא לדבר על מצות קריאת שמע דאורייתא שזמנה מוקדם יותר והמחמיץ את זמנה דומה למי שמפסיד תקיעת שופר בראש השנה או אכילת מצה בליל הסדר].
ברור שכאשר השאלה אם להתפלל לפני סוף זמן תפילה בלי תפילין או עם תפילין לאחר זמנה, עדיף להתפלל בזמנה, אבל מה יעזור חמש דקות? גם זמן ברכות קריאת שמע בתוך זמן תפילה ויש סמיכת גאולה לתפילה וכו'…
לגבי מי שיכול להתחיל לפני סוף זמנה ויגמור לאחר זמנה:
זמן תפילה, פירושו שיש לגמור את השמונה עשרה לפני סוף הזמן, כך כתבו המגן אברהם פרי מגדים שו”ע ומשנה ברורה בתחילת סי’ פט. אמנם באשל אברהם בוטאשטש שם ובערוך השולחן סי’ קי נקטו שדי בכך שמתחיל את התפילה לפי הגיע הזמן, אולם כאמור הכרעת רוב גדולי האחרונים אינה כן, אלא שעדיין זו מחלוקת ויש בכך מעלה.
מקורות:
ראה בערוך השולחן סי' קי סעי' שכתב: "ודע שיש מי שאומר דכשהשעה עוברת יתפלל הביננו [מג"א סק"א בשם כנה"ג] ומזה נראה דס"ל דאם התחיל בתפלה קודם גמר הזמן של תפלה ונמשכה עד אחר הזמן לא מקרי שהתפלל בזמנו דהא ודאי כונתו שעתה עדיין לא עבר הזמן דאל"כ מאי נ"מ ולכן ס"ל שיתפלל הביננו ויסיים בתוך הזמן אבל כל הי"ח ברכות יסיים אחר הזמן ולענ"ד נראה מתוס' ברכות [ז'. בד"ה שאלמלי] דהולכין אחר ההתחלה ואם התחיל בזמן תפלה מקרי תפלה בזמנה אף על פי שמסיימה לאחר הזמן ע"ש". אולם כאמור ההלכה לדעת הרבה פוסקים אינה כן.