לתרומות לחץ כאן

גדרי הבעלות על מקומות בבית הכנסת

שאלה:

1. אדם שקנה כסא ומגיע להתפלל רק בשבתות
2. אדם שקנה כסא ומגיע רק בימות החול להתפלל ולא בשבת
3. אדם שקנה כסא ומגיע רק בראש השנה וכיפור / חגים
4. אדם שעזב את המושב לצמיתות או שעזב רק לתקופה זמנית
5. האם אדם יכול למכור את מקומו לאדם אחר?
6. יש אנשים שעזבו ולא אכפת להם שמישהו אחר ישב שם קבוע אבל חשוב להם שהשם על הכסא על התרומה שעשו ישאר לעולם האם משנים שם על הכסא?

שלום עליכם

אצלנו במושב לפני כ10-15 שנים לא היה בית כנסת ספרדי כלל. משפחה אחת עשתה מסירות נפש וב"ה השם הצליח בידם וזכו להקים בית כנסת.

בתחילה בית הכנסת היה עם כסאות פלסטיק רגילים וכל מתפלל ישב היכן שרצה. בשלב מסויים החליט הגבאי לקנות לבית הכנסת ספסלים (בכל ספסל יש 4 כיסאות ישיבה).

כדי לממן את העלות היקרה, הוצע לכל אחד מן הציבור אפשרות לקנות כסא שזה יהיה כסאו הקבוע בבית הכנסת וגם יכתב שמו מעל הכסא. (במעמד המכירה לא צויין כי זהו תרומה לבית הכנסת וכי הכסא בחזקת השאלה לקונה. ואנשים הבינו שהם קונים את הכסא/המקום לצמיתות)

בחודש האחרון אנחנו עובדים לייסד תקנון לבית הכנסת כדי לפתור כל מיני דברים שגרמו לאורך השנים לחילוקי דעות. וכדי להשכין שלום ואחדות בבית הכנסת.

אחד מן הדברים שגרמו לקצת חילוקי דעות הוא נושא הכיסאות ולכן החלטנו להפנות מספר שאלות הלכתיות שיש לנו בנושא. (במידה שאין תשובה הלכתית ברורה נשמח גם לקבל מה הרב ממליץ שכדאי לעשות)

* חשוב לי לציין נקודה חשובה, שחלק קטן מהאנשים שקנו כסא אינם תושבים קבועים במושב, הם שוכרים בתים וחלקם אף עזבו את המושב בשלב מסויים (חלק לצמיתות וחלק בדעתם מתישהו לחזור לגור במושב)

1. קודם כל אשאל שאלה כללית, מה הדין ההלכתי בנוגע לכסא בבית הכנסת? אם אדם קנה כסא ומישהו אחר ישב במקומו? מה על הגבאי לעשות?

2. אדם שעזב את המושב לצמיתות האם רשאי הגבאי למכור את הכסא לאדם אחר וגם לשנות את השם שעל הכסא? ומה לגבי אדם שעזב לתקופה מסויימת ובדעתו לחזור האם גם רשאי הגבאי למכור?

3. אם אדם שקנה כסא ועזב את המושב ולאחר שנים חזר לגור במושב ובמקומו יושב כבר אדם אחר (מתפלל קבוע מן המניין) מה צריך לעשות?

3. האם רשאי אדם למכור את הכסא שלו למתפלל אחר? או שהוא צריך להחזיר את הכסא לגבאי והגבאי יציע אותו למכירה שוב?

4. מה לגבי אדם שקנה כסא אך מגיע להתפלל רק בשבתות או שמגיע רק ביום כיפור/ראש השנה? (ובמקומו יושב במהלך כל השנה מתפלל שמתמיד להשתתף בכל התפילות) ושניהם כרגע רוצים לשבת בכסא?

תודה רבה.
שי

תשובה:

שלום וברכה

לפני שנים כשעסקתי עם חברי בבנין בית כנסת של קבע לקהילה בשכונתנו, שאלתי את הגאון רבי צבי ובר שליט"א רב שכונת נווה יעקב וחבר בד"ץ שארית ישראל, אם ניתן לקנות מקומות בבית הכנסת מכספי מעשר. והשיב לי, שהמנהג הרווח בכל מקום שהמקומות אינם נעשים בעלותם של האנשים שקונים אותם, אלא זוהי תרומה שיש בה טובת הנאה. ולכן, כאשר אדם עוזב לצמיתות, הוא מפסיד את מקומו וגבאי בית הכנסת יכולים למכור אותו. והוא אינו רשאי למכור את המקום כיון שהוא אינו שלו.

[הנוהג של מכירת מקומות בבית הכנסת מוזכר כבר בראשונים (כגון במאירי בנדרים מו ע"ב ובשו"ת הרשב"א ח"ד סי' שיט ושו"ת הריב"ש סי' קנג) ובשולחן ערוך (כגון בחושן משפט סי' צז סכ"ג וברמ"א שם סי' קמ ס"ח וסי' קסב ס"ז וסי' קעא ס"א). היה מקובל בעבר שהמקומות קנויים לגמרי לבעליהם ואפילו עוברים בירושה מדור לדור, ויש דיונים רבים בפוסקים על ההגדרה המדויקת של הבעלות (לסיכום הדעות ראה בהרחבה שו"ת להורות נתן ח"ה סי' קו-קי). כיום זה פחות מקובל, אלא 'מכירת' המקומות היא קניית זכות שימוש. וברור בעיני שגם בעבר הנושאיותר היה של ירושה אבל לא מכירה לאחרים, וכדלהלן מדברי המשאת בנימין].

פשוט וברור שכאשר אדם עוזב לשנה שנתיים ובדעתו לחזור, הוא אינו מפסיד את מקומו, אלא שגבאי המקום רשאים להשכירו בינתיים.

אדם שעזב לצמיתות ומכרו את מקומו ואחרי שנים החליט לחזור, נראה שהפסיד את מקומו וישתדלו לסדר לו מקום דומה ככל האפשר.

אדם שקנה מקום, הרי הוא בבעלותו גם אם אינו משתתף בכל התפילות, רצוי שיתאם עם הגבאי מתי אינו מגיע וניתן להשתמש, אבל ברור שכאשר הוא בוחר להגיע המקום שלו, אלא אם כן הסכים שימכרו את מקומו לזמנים מוגדרים מראש, שאינו יכול לחזור בו אחר כך.

אדם שקנה מקום רשאי להושיב שם מבני משפחתו, אף שכאמור אינו רשאי למכור לאחרים, ראה משאת בנימין סי' לא.

לגבי שאלתך הראשונה, מה הגבאי צריך לעשות אם מישהו מתיישב במקומו של אדם אחר, לא הבנתי בכלל, הגבאי הוא לא שוטר, והוא לא אמור להתערב בריב שבין אנשים, בעל המקום יכול לבקש בעדינות מאותו אדם שיחפש מקום אחר, ואם הוא רוצה להיות נחמד ולא לעשות זאת לא יעשה זאת, אבל זה לא נושא של הגבאי. מומלץ מאוד שהגבאי יסדר מקומות לאורחים כדי למנוע אי נעימות כזו.

ברכה והצלחה בכל מעשה ידיכם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כן. כמובן מתוך התפיסה הנ"ל. הוא ראה בכך תרומה לבנין בית הכנסת ולא קניית מקומות. אסביר עוד, בבית הכנסת אחד בשכונתנו מכרו מקום ב-30,000 ש"ח. נקל להבין שזה לא מחיר ריאלי… מדובר בשכונת אברכים… אלא שמדובר בבנייה משותפת של בית הכנסת כאשר יש טובת הנאה – מקום קבוע.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל