שאלה:
אני מגדיר עצמי כאדם ירא השם בכל לבבי, וככה מנהל את משפחתי ברוך השם.
שמעתי שיש בעיה עם אינטרנט ורציתי לברר מהי, כי הבנתי שמי שיש לו אינטרנט לא יכול להיות שהוא ירא שמים.
אני עובד בהנדסה, ומשתמש באינטרנט לצרכי הרבים העסקיים וגם התורניים – כגון מוריד ספרי קודש סרוקים וכדומה, ככה גם כל חיי, בנוסף אני משתמש במכשירים של חברת אפל, ואני לא חושב שיש אפשרות לסנן את המוצרים שלהם, זה מוצרים חסומים לנגיעה חיצונית.
אציין כי האינטרנט חולש על כל חיינו גם שלי וגם של אשתי, אציין כי אנחנו לא צופים דרך האינטרנט בדברים אסורים כלל וכלל.
אוסיף גם שהשימוש באינטרנט עוזר לנו בכל תחומי החיים, מבריאות, דרך בירורים עסקיים, פנייה ללקוחות, חשבוניות, ידע מקצועי, ועד שירים וכדומה.
השאלה היא מה עלינו לעשות, והאם זה שאומרים שכל מי שיש לו אינטרנט הוא בהכרח עושה עבירות זה נכון גם לגביי למרות שאני סבור שלא ?
וכיצד עלינו לנהוג בדבר – כי גם אני וגם אשתי ככה ומה עלי לדבר איתה ?
אוסיף גם שיש לאשתי קרובי משפחה שנותנים לילדים טלפון חכם מגיל שנתיים – דוגמא לאיך נוהגים קרובי משפחתה ואני תמה איך היא תקבל את ההלכה מהרב, וגם אני מקווה שההלכה תהיה ישימה ככל הניתן.
בברכה רבה
תשובה:
שלום וברכה
שימוש באינטרנט שאינו מסונן זה להכניס את היצר הרע הביתה. חכמים אמרו שהעוצם עיניו מראות בא הרי הוא רשע. כלומר, מי שהולך על שפת הנהר במקום שנשים רוחצות, אף שעוצם עיניו מכל מקום הוא נקרא רשע, כי למה הלכת לשם? למה אתה מביא לעצמך כזה ניסיון? הגם שהצלחת להמנע מן החטא… כלומר לא די בכך שאדם לא חוטא, עצם הבאת האפשרות היא חטא [זאת עוד לפני התמונות שקופצות וכו', אולי זה נראה לך כלום, אבל זה אסור].
ואם יש בעיה במכשירים של אפל ליצור סינון, תקנה מכישר אחר, לא חסרים מכשירים היום, וניתן לעשות סינון מצויין שיספק את כל צרכיך העיסקיים ללא חשש.
תדבר עם אשתך שהדבר הזה חשוב לקדושת הבית, לחינוך הילדים, וגם לך כיהודי דתי, זה בסך הכל ענין של קצת כסף, וזה שווה.
בהצלחה
בעצם אפשר לחפש אם יש קו אינטרנט שמאפשר לגלוש רק בדברים מסוננים ואז זה בסדר ?
ועוד משהו, אם נניח ונעשה קו אינטרנט כשר, תמיד אפשר לעבור בו דברים אחרים. למשל אם ווטסאפ פתוח, אי אפשר לשלוט על מה עובר בו.
אם יש אימייל, לא ניתן לשלוט על מה עובר בו בשום אופן.
ועוד, הרי תמיד אפשר לבקש להסיר את הסינון, אם כן מה הועלנו?!
ועוד משהו, הרב כתב שאסור לעבור במקום פריצות, ומדמה להחזקת סמארטפון, הרי סמארטפון אינו דבר פרוץ, רק אם יגלוש בעצמו לאתרים בעיתיים אז יראה תמונות לא טובות, אם כן כמו שיש בידו השליטה באיזו דרך ללכת האם דרך הנהר או לא, כך יש לו הבחירה לאן לגלוש.
ואם יגלוש לאתר שמעלה פרסומות אסורים הנה מכניס עצמו בניסיון, אם לא לא.
קצת קשה לי להבין את האיסור פה.
אשמח לדעת את טעם האיסור.
נתחיל מהסוף, אינו דומה משהו שיש לך ביד ובלחיצת כפתור קטנה אתה גולש בו למסע לעבר הנהר, לכן זה נקרא שאתה בנהר ומקסימום עוצם עיניים, שעל זה אמרו בגמרא שנקרא רשע.
לבקש להסיר סינון אפשר אבל זו טירחה משמעותית.
לגבי מה שעובר בוואטצאפ אמת שאינני בקי די הצורך אם יש סינון טוב או לא, תתעיין אצל הדרן.
ולא אמרתי שאם יש סינון זה חלק לגמרי, רק שבלי סינון אין מצב שלא רואים נשים שלא לבושות בצניעות, גם אם לא גולשים באתרים אסורים באופן מהותי יותר. וזה גם אסיור.
א. כבוד הרב אבל שאלה בפי: כל אדם שגר בירושלים בשכונה חרדית כגון מקור ברוך יודע שאם פותח את החלון ומביט לעבר תחנת האוטובוס סביר להניח שיראה שם אשה שפרוץ מרובה על המכוסה, אם כן זה לפתוח חלון, וכל שכן כשהולך ממקום למקום. אלה מעשים בכל יום, אין איזה כברת דרך לנהר בימינו, הנהר הוא במדרכה עצמה.
לכן טרם ברור לי החילוק.
ב. אפשר להיכנס להגדרות המכשיר ולהגדיר שם סינון כאות נפש החפץ בכך, עם סיסמה ושאפשר אותה למחוק ולשכוח כך שהכל יהיה נעול, אז זה גם בסדר? שכן כדי להחזיר את המצב ללפני הסינון הדבר ידרוש טירחה מרובה – פירמוט כל האייפון.
1. אני חושב שהחילוק ברור ומובן.
2. אינני בקי בטכניקה של המכשיר הזה, אם יש סינון מספק הלכתית אז יש.
האם יש פוסק שהעלה את כל הנושאים האלה על ספר?
כגון יביע אומר שדן ומלבן על כל הכיוונים והשאלות ההלכתיות שנידונות בנושא, וכל הדימוי מילתא למילתא?
משום שאלה נושאים חשובים מאוד וצריך שיהיו על כתב ונסמכים על מקורות ושיהיה אפשר להשיב עליהם במידת הצורך כדרכה של תורה.
כי עד כה לא זכיתי לראות כדוגמת שו״ת שמדבר בנושא ומביא את כל הצדדים ההלכתיים ומביא נימוקים וראיות לכאן ולכאן ובסוף מכריע.
אינני יודע מה הדיון ההלכתי שיכול להיות כאן, איסור ראיות אסורות ברור, מה שיש באינטרנט שאינו מסונן גם אם לא תחפש לגלוש למקומות שבמהותם פסולים – ידוע לכולנו, מה שנשאר זה רק השכל הישר להבין את המסקנה מכל הנ"ל…
השאר תגובה