לתרומות לחץ כאן

שינוי מנהגי אבות בעקבות השתייכות לקהילה חסידית

שאלה:

לכבוד בית ההוראה,

אני פונה אליכם בדאגה ובלב כבד, ומבקשת סיוע בהבנת סוגיה הלכתית סבוכה. בני, תלמיד ישיבת חב"ד, הביע רצון לעבור למנהגי חב"ד, דבר המעורר בי שאלות רבות.

בשיחות עם רבנים שונים, עלו מספר גישות שאינן מיושבות בעיניי:

חובת בעל תשובה לנהוג כמנהג רבו: רבנים מסוימים טענו כי חובת בעל תשובה היא לנהוג כמנהגי רבו, ואף ראו ברבו כאב רוחני. לעומת זאת, הרבי מליובאוויטש, בדבריו המצוטטים ב"יום יום", מדגיש כי ההתקשרות אליו אינה מחייבת שינוי מנהגים.
מנהגי אבות: הרב שלמה זלמן אוירבך, בפסק דין שהובא בהליכות שלמה, מציין כי בעל תשובה צריך לנהוג כמנהג בית אבותיו. אולם, כיצד ליישב זאת עם הדעה כי רבו כאביו?
מקור הלכתי: ביקשתי לדעת על מה נסמכים הרבנים באומרם כי "חייב אדם ללכת כמנהג רבו". אולם, לא קיבלתי מענה ברור ומבוסס.
אודה לכם אם תוכלו להעניק לי הכוונה ברורה, בהירה ומנומקת, שתתבסס על מקורות הלכתיים בלבד, ותתייחס לנקודות הבאות:

מהם המקורות ההלכתיים המחייבים בעל תשובה לנהוג כמנהג רבו?
כיצד יש ליישב בין חובת כיבוד רבו לבין חובת כיבוד אבות?
מה הדין כאשר מנהגי רבו סותרים את מנהגי בית אבותיו?
האם יש הבדל בין רב אליו מתחנך הבן לבין רב של הקהילה?
מהן ההשלכות של שינוי מנהגים על המשפחה והקהילה?
אני מדגישה כי אני מחפשת דעה חופשית ונייטרלית, שאינה נוטה לצד זה או אחר, ותתמקד אך ורק במקורות ההלכתיים. אשמח לקבל תשובה מפורטת ומנומקת, שתסייע לי להבין את הסוגיה הסבוכה ולכוון את בני בדרך הנכונה.

בתודה מראש,
יעקב

תשובה:

שלום וברכה

בראשית דברי אני רק רוצה להדגיש, ויש בכך כדי להורדי אולי מעט את מפלס המתח, כתבת כמה פעם "כיבוד" מנהגי רבו", "כיבוד מנהגי אבות", כלומר אתה מתייחס לנושא הזה של חובת שמירת המנהגים כאקט של כבוד, וממילא אני שומע מבין השורות גם תחושה של פגיעות, כלומר, הוא פוגע בי שאינו מכבד את מנהג המשפחה ובוחר לו מנהגים אחרים… וזו למעשה טעות, הנושא של המנהג הוא ענין הלכתי טהור, אין בו ענין של כבוד ואין להתייחס אליו כך, זו שאלה עקרונית כיצד מוטל על אדם להכריע בשאלות שונות הלכתיות וכדומה, נושא הלכתי שאין לו קשר לכבוד הרב שהבן מן הסתם בודאי רוחש לכם ולכל השורשים המשפחתיים. אם נבין זאת הנושא אכן ישנה פניו להלכתי ולא אמוציונלי.

לעצם שאלתכם, אין כל מקור שאדם חייב לנהוג במנהגי רבו [בודאי כאשר רבו אינו חי, כך שבודאי אין לנו כאן אלא מנהג קהילה בלבד], יש שני נושאים אחרים: "מנהג אבות" ו"מנהג המקום". מנהג המקום בזמנינו קצת פשט צורה, שכן אנחנו לא חיים היום בקהילות הומוגניות סגורות, אלא בכל רחוב ובכל בית כנסת יש אנשים ממוצא שונה ועם מנהגים אחרים וכו', ולכן, מנהג המקום שייך בזמנינו בשני אופנים: 1. אשה בבית בעלה, לדעת הגרש"ז אויערבך ועוד פוסקים, ראה אגרות משה ח"א סי' קנח, חיובה לנהוג במנהגי הבעל הוא מצד מנהג המקום. 2. השתייכות לקהילה חסידית הדוקה סגורה, המנהלת חיים קהילתיים. מנהג המקום בעיקרון גובר על מנהגי אבות, שהרי הלכה פסוקה היא שאדם שעוקר דירתו ממקום למקום מקבל עליו מנהגי המקום שהלך לשם, אף שבמקומו הראשון חיו אבותיו ואבות אבותיו. לכן, יש היגיון מסויים בטענתו של הבן, שכאשר הוא משתייך באופן מוחלט לקהילת חב"ד, בית כנסת, לבוש, חינוך הילדים, אופי החגים וכו', וכל עניני הקהילה מתנהלים מבחינתו שם, מן הדין שינהג כמנהגיהם בכל דבר, כאדם העוקר דירתו ממקום למקום.

כך כתבו הגרי"ש אלישיב (הובאו דבריו בס' תפילה כהלכתה פרק ד סעי' ה) והגרש"ז אויערבך (הליכות שלמה תפילה פ"ה) שגר המתגייר לא חייב לנהוג כרבותיו המגיירים, ובודאי בעל תשובה לא צריך לעשות כן. אבל כאמור, נראה שזהו דוקא בזמנינו שנתקבצו ישראל לארץ הקודש מארצות פזוריהם, וכל קהילה וקהילה נוהגת כפי שהיה נהוג בארץ מוצאה ואין מנהג קבוע בעיר, ואף בבית כנסת אחד ימצאו אנשים המתפללים כנוסח אשכנז ואחרים המתפללים בנוסחאות עדות המזרח השונות, וכן היא המציאות כיום בארצות הברית ובמקצת מארצות אירופה. אבל אם יתגייר במקום שיש בו מנהג קבוע המקובל על כל אנשי העיר, מן הסתם לא גרע דינו מכל אדם העוקר דירתו לשם שיש לו לנהוג כמנהג אנשי המקום שבא לשם, כמבואר בשו"ע (יו"ד סי' ריד סעי' ב, ובש"ך שם ס"ק ה), וכך גם בנוגע לבעל תשובה וכל אדם המשנה דרכו בצורה כה משמעותית.

בשו"ת אגרות משה שם הוסיף, שאשה הנשאת לאדם שמנהגיו שונים אינה צריכה התרת נדרים, שאילו היתה צריכה לעשות התרת נדרים למנהגים אלו שנהגה בהם בהיותה ברשות אביה, אפשר שלא היתה יכולה להתירם לעולם, וכפי שנתבאר בשו"ע וברמ"א (יו"ד סי' רכח סעי' ל) שיש שסוברים שקבלת רבים נחשבת כנדר הנעשה על דעת רבים שאינו ניתן להתרה [ראה רמ"א שם שכן היא דעת מהרי"ק, ודלא כריב"ש שחולק וסובר שכל אחד מבני העיר רשאי להתיר נדר זה בפני חכם].

ובאמת, כבר הקדימו בכך בשו"ת חוות יאיר (סי' קכו), יעוי"ש שדן, אם החיוב המוטל על בנים לנהוג במנהגי אבותיהם, הוא משום שניתן כח לאב לקבל הנהגות בנדר ושבועה עליו ועל זרעו אחריו, או שמנהגי האבות נחשבים לבנים כ"מנהג המקום" בעלמא, ומחמת שהם דרים במקומם ובקרב אותה קהילה. ונפק"מ בזה לענין קבלה שקיבל על עצמו אדם מסוים ולא התקבל הדבר כהנהגה קבועה על כל אנשי העיר, אם בניו אחריו מחוייבים לנהוג במנהגו. וכתב, שמכך שנהגו ישראל מקדמת דנא שאשה הנשאת לבעל ואדם העוקר דירתו למקום אחר, אינם חייבים לנהוג במנהגי אבותיהם, אלא נוהגים כמנהג המקום שבאו לשם, מוכח שמנהגי האבות אין להם תוקף מחייב, ודינם כמנהג המקום בעלמא הפוקע על ידי עקירת הדירה למקום אחר.

אמנם יש שהצריכו התרת נדרים, ולגבי אשה זה שונה שלכתחילה לא חלה עליה חובה זו כנדר, כיון שדרכה להנשא ולקבל מנהגי בעלה, ולכן, מי שרוצה לחשוש לדעה זו, לכל הפחות יחמיר לכתחילה בחומרות מנהגי בית אביו.

עוד יש להעיר, כי במנהגים שענינם מחלוקת בשאלה הלכתית מסויימת [בדרך כלל לא מדובר בכך], יש שכתבו שאין היתר לשנות המנהג לקולא, בשו"ת נודע ביהודה (מהדו"ת סו"ס סו), שדן בכעין זה, אם ניתן להתיר מנהג שנתיסד מדורות עברו בדברים התלויים בפלוגתא דרבוותא, והשיב, שהואיל ויש לחוש שמא התקבל מנהג זה בתחילה משום שבית הדין שבאותו מקום הכריעו לדינא כשיטה המחמירה, אין הבנים רשאים לבטל מנהגם, משום דקי"ל דאין בית דין יכול לבטל דברי בית דין חבירו אא"כ הוא גדול כמותו בחכמה ובמנין [וע"ע מש"כ בזה בשו"ת חתם סופר יו"ד סי' קז, שו"ת מהר"ם שיק או"ח סי' רמט, ובס' סמיכה לחיים להגר"ח פלאג'י יו"ד סי' ה]. לכן אם הוא נתקל בכזה דבר, יש בנותן טעם להחמיר כמנהגי אבות.

לגבי מנהג הנעשה לסייג כמו קטניות בפסח, אני מצרף לך מתוך הספר משנת הגר:

יש סוברים, שהדין המובא לעיל, שאדם העוקר דירתו למקום אחר נוהג במנהגי המקום שבא לשם אף לקולא, אינו אמור אלא לענין מנהגים שיסודם ב"פלוגתא דרבוותא", ונוהגים בהם על פי הוראת המרא דאתרא שבאותו מקום [והיינו, באופן שהורה כן בתורת הלכה פסוקה, שאם לא כן אינם מחוייבים לקבל הוראותיו, כאמור לעיל]. אולם, מנהגים שנתקנו בתורת סייג בעלמא, והם בכלל "דברים המותרים שנהגו בהם איסור", אינם בטלים מבני העיר אף לאחר שיעקרו דירתם משם[19].

כמו כן כתבו ראשונים, שנדר שנעשה בחרם, אינו בטל מבני אותו המקום אף לאחר שיעקרו דירתם[20]. ויש מבארים, שדין זה אינו אמור אלא לענין חרם שנעשה על ידי בית הדין הגדול שבאותו הדור, אולם, בני קהילה מסוימת שקיבלו על עצמם בחרם הנהגה מסוימת, אינם חייבים לקיימה אלא בהיותם דרים באותה העיר[21].

ומכל מקום, לדעות אלו, הואיל וכאמור לעיל הטעם העיקרי לכך שאשה חייבת לנהוג במנהגי בעלה, הוא משום שהיא קובעת את דירתה בביתו, אין בכך כדי לאפשר לה להקל במנהגים מעין אלו שהיו נהוגים בבית אביה. אולם, יש שמחלקים לענין זה בין אשה היושבת בבית בעלה לאדם ההולך ממקום למקום, ובטעם דבריהם ראה הערה[22].

אחרים חולקים, וסוברים שאף מנהגים שהתקבלו בקרב קהילות מסוימות בתורת סייג בעלמא אינם מחייבים את בני המקום אלא בשעה שהם דרים באותה העיר, ולדעתם, אדם העוקר למקום אחר רשאי לבטל מנהגים אלו ולנהוג כבני מקומו השני[23].

[19] שו"ת מהר"ם אלשקר (סי' מט) בשם רבי יונה הכהן, וס' אדמת קדש (ח"ב השמטות לאו"ח סי' ב), בשם שו"ת מטה יוסף, ע"פ שו"ת הריב"ש (סי' שצט), וכן נראה מדברי הבית יוסף בתשובותיו (הל' יבום וחליצה סי' ב [הובאה להלן בסמוך]). לדעה זו, אדם שמקפיד שלא לאכול קטניות בפסח שבא לדור במקום שכולם נוהגים היתר בדבר זה, חייב להחזיק במנהגו הראשון.

שיטות הראשונים בנדר הנעשה לסייג אי מהני ביה התרה

מקור ושורש לדין זה הובא במטה יוסף שם, מדברי הרשב"א (ח"ג סי' רלו) הר"ן (פסחים יז ע"א מדפי הרי"ף) מהרי"ק (שורש קמד) ומהרשד"ם (יו"ד סי' מ) ועוד ראשונים, דס"ל שהואיל ואותם שקיבלו על עצמם מנהגים אלו ידעו שהם נוהגים איסור בדבר המותר, על כרחך דמתחילה היה תנאם שיהיה מנהג זה חל עליהם באופן מוחלט ככל איסורי התורה, ומשום כך, אין לנדרים אלו התרה עולמית. וסבר המטה יוסף, שכשם שלענין דין התרת נדרים נחשבים מנהגים אלו כאיסורי תורה ממש שאין להם התרה, כך אין חיובם של מנהגים אלו פוקע מבני העיר על ידי שעוקרים משם דירתם למקום אחר, שהרי הם ככל איסורי התורה שחיובם מוטל על "קרקפתא דגברא" ואינם תלויים במנהג המקום. ע"כ עיי"ש.

אולם, מדברי התוס' בפסחים (נא א ד"ה אי אתה) נראה, שחלקו על ראשונים אלו, ולדעתם, אף נדר הנעשה לסייג ניתן להתרה על ידי חכם, וממילא פוקע חיובו על ידי עקירת הדירה ממקום למקום.

דעת השו"ע ושאר פוסקים

בדעת השו"ע בזה רבה המבוכה: דהנה, ביו"ד סי' ריד סעי' א הביא השו"ע את שתי הדעות הנ"ל, ונראה מדבריו שנקט לעיקר כדעת התוס'. ואילו, בסי' רכח (סעי' כח) כתב השו"ע: "אם היתה ההסכמה גדר לרבים או סייג לתורה ולדבר מצוה, אינם יכולים להתירו". ומדבריו אלו מבואר שנקט כדעת הרשב"א והר"ן, וכלל לא הזכיר שם שיש חולקים בדבר, וצ"ע.

ומכל מקום, לדינא כתב הפרי חדש (או"ח סי' תצו מנהגי איסור והיתר), דכיון שאף הרא"ש (פסחים פ"ד סי' ד) הסכים לדעת התוס', וכל ראיות הראשונים הנ"ל יש לדחות בקל [וכפי שהאריך לבאר שם], שפיר יש לסמוך ולהקל דאף בנדרים כעין אלו מהני התרה על פי חכם, וכדבריו הסכימו בשו"ת טוב טעם ודעת (ח"ג סי' קנ), וערוך השולחן (יו"ד סי' ריד סעי' א).

יתר על כן כתב הערוך השולחן שם, דאף השו"ע נקט לעיקר כדעת התוס', ומש"כ (בסי' רכח) דבהסכמה הנעשית לסייג "אינם יכולים להתירו", אין כוונתו לומר שבאופן זה לא מועילה התרה ע"י חכם, אלא הוראה בעלמא היא לבית הדין, שלא יזדקקו להתיר נדר הנעשה לסייג משום שעלול הדבר לגרום קילקול ומכשול לבני המקום שנצרכו לסייג זה. ומכל מקום בדיעבד כשעברו והתירוהו, הרי הוא בטל מעיקרו ואין לחוש לו כלל.

האשל אברהם (סי' תסח) מבאר, שבסי' ריד אמורים דברי השו"ע באופן שהנודרים עצמם באים להתיר את נדרם, ולפיכך סבר שמועילה להם התרה, ואילו בסי' רכח אמורים דבריו באופן שהבנים באים להתיר את נדרם של אבותיהם, ולכך סבר שלא מועילה התרה, וטעם הדבר יתבאר להלן בסמוך.

ולפי המתבאר בדברי המטה יוסף לעיל, נמצא שכשם שמועילה התרה באותם נדרים ואין הם מוחזקים כאיסורי תורה ממש, כך תלוי חיובם במנהג המקום, והעוקר דירתו משם למקום אחר שאינם נוהגים במנהגים אלו, אינו חייב להחזיק בחומרי מקומו הראשון.

מיהו, בשו"ת חתם סופר (או"ח סי' קכב) הורה להחמיר בענין זה כשיטת הרשב"א דבנדרים שנתקנו לסייג ולמיגדר מלתא לא מועילה התרה, והוסיף שכן מוכח מרהיטת דברי השו"ע לעיל, דבסי' ריד הביא את שתי הדעות ולא הכריע ביניהם, ובסי' רכח סתם בפשיטות כדעת הרשב"א, והרי זה כ"מחלוקת ואחר כך סתם", דהלכה כסתם.

כמו כן כתב בחיי אדם (סי' קכז סעי' יא), ובנשמת אדם (סי' נ), דבסי' ריד אמורים דברי השו"ע לענין מנהגים שלא נתקבלו בהסכמת הציבור, אלא שכך נתפשט המנהג במקומם במשך השנים, ובאופן זה סבר השו"ע שמועילה התרה, ואילו בסי' רכח אמורים דבריו לענין מנהגים שנתקבלו בהסכמת הציבור, ודינם כ"מעשה בית דין" שאין לו התרה, וכ"כ בס' נהר שלום (סי' תצו ס"ק ב). לדעתם, יתכן לומר שאדם העוקר משם למקום אחר אינו רשאי לבטל מנהגים כעין אלו שהיו נהוגים במקומו הקודם, וכפי שנתבאר לעיל מדברי המטה יוסף.

לחלק בין הנודרים עצמם לבניהם אחריהם

בעיקר נידון זה, אם מועילה התרה לנדר הנעשה לסייג, נראה שיש חילוק בין מנהגים שנתקבלו על ידי בני המקום עתה, לבין מנהגים שהיו נהוגים באותו המקום מקדמת דנא – מאבותיהם ואבות אבותיהם. ובהקדם הדברים נראה לברר את השיטות השונות בגדר חיובם של בנים לקיים את מנהגי אבותיהם:

א. בשו"ת חוות יאיר (סי' קכו) כתב, שחיובם של הבנים לנהוג במנהגי אבותיהם, נובע מכך שקבלתם של האבות נעשית כ"מנהג המקום" שיש בו תוקף המחייב את כל בני המקום לדורי דורות. וע"פ זה כתב, שכל אותם הבאים לדור באותה עיר לאחר זמן, חייבים אף הם בקבלת מנהגים אלו, אף שלא היו אבותיהם מאותה עיר. וכמו כן אלו העוקרים ממנה דירתם פטורים מקיום המנהגים, כדין "ההולך ממקום למקום".

ב. בס' משא מלך (מנהגי איסור החקירה הרביעית) מבאר, שהבנים חייבים לנהוג במנהגי אבותיהם, משום שיש כח ביד האבות לקבל קבלה וסייג על כל זרעם אחריהם. ולפי דבריו אלו נראה פשוט, שדין זה הוא "חיוב גברא" ואינו תלוי במנהג המקום [ועיי"ש שהאריך לבאר ע"פ זה מה שהובא בסוגית הגמ' בפסחים שם, בבני ביישן שהיו מוחזקים מאבותיהם שלא לילך מצור לצידון בערב שבת, דטעם החיוב בזה אינו משום מנהג המקום, אלא שקבלת האבות מחייבת את הבנים, ומסתמא היתה כוונתם שתחול קבלה זו על זרעם אחריהם. לדעתו, גם יחידים יכולים לקבל קבלה עליהם ועל זרעם, אלא שכל זמן שאינם אומרים בפירוש שכוונתם לחייב את זרעם לנהוג במנהגם, תלינן דלא נתכוונו לכך].

לדעה זו, כיון שהמנהג מוטל על הבנים כ"חובת גברא", אין הוא פוקע מהם מחמת עקירת הדירה, ועליהם לקיימו אף במקומם השני. משא"כ לדעת החוות יאיר, דכיון שחיוב זה מוגדר כ"מנהג המקום" אפשר שאינו מוטל עליהם אלא בהיותם דרים שם. [אולם, אף לדעתו תלוי דין זה במה שנחלקו הפוסקים אם נדר שנעשה לסייג בטל על ידי עקירת הדירה (בשונה מנדר שיסודו בפלוגתא דרבוותא שלכו"ע נעקר בעקירת הדירה), פרטי דין זה יבוארו להלן].

וראה ס' סמיכה לחיים (להגר"ח פלאג'י יו"ד סי' ה) שהאריך הרבה בפלוגתא זו, והביא ראיות לדעת החוות יאיר, דאין כח ביד האבות ליצור חיובי נדרים על בניהם, ואין תוקף למנהגם אלא משום שנקבע הדבר כ"מנהג המקום" לבד.

ומעתה י"ל, דאף אם נקבל שגדר התנאי שהתנו האבות ביניהם הוא שיחול עליהם חיוב זה כאיסורים של תורה, מכל מקום, אין כח בידם להחיל חיוב זה גם על בניהם אחריהם, דלגבי הבנים אין כאן אלא "מנהג המקום" לבד, וממילא אם יעקרו דירתם למקום אחר יפקע חיוב זה מהם, וצ"ע בזה.

הטעם דלא מהני התרה לבנים

בביאור דעת הסוברים שנדר שנעשה על ידי האבות לא ניתן להתרה על ידי הבנים, מצינו שני דרכים בדברי האחרונים: בס' פרי תואר (יו"ד סי' לט ס"ק לב)מבאר, שהואיל והבנים אינם יודעים בדקדוק את הסיבות שגרמו לאבותיהם לתקן תקנה זו, לא ניתן למצוא להם על כך פתח או חרטה. ואילו הקרבן נתנאל (פסחים פ"ד אות ח) מבאר, שאופן ההתרה נעשה על ידי שמוציאים לנודר פתח, והוא אומר שאילו היה יודע שיזדקק לדבר פלוני לא היה נודר, וממילא נוסח הדברים אינו שייך אלא בנודר ולא בבניו.

[בפתחי תשובה (יו"ד סי' ריד ס"ק ה) כתב בשם שו"ת זכרון יוסף, שאין אדם חייב לנהוג במנהגי אבותיו אא"כ החזיק הוא עצמו במנהגים אלו זמן מסויים. ובערוך השולחן (שם סעי' יט) תמה על דבריו, שהרי מנהג האבות נקבע כמנהג המקום המחייב גם את הבאים לדור באותה העיר, וא"כ מפני מה צריך שאף הבנים ינהגו בכך זמן מסויים. ולפי המתבאר אתי שפיר, דהזכרון יוסף ס"ל כהמשא מלך, שיסוד החיוב לנהוג במנהגי האבות הוא משום קבלת האבות, ומשום כך סבר, שאין כח ביד האבות לחייב את הבנים אא"כ הם עצמם החזיקו זמן מה במנהג אבותיהם. אולם הערוך השולחן נקט בפשיטות כבעל החוות יאיר, שהחיוב לנהוג במנהגי האבות הוא משום שעל ידי הנהגת האבות נקבע הדבר לדורות כ"מנהג המקום", ומנהג זה חל על הבנים על ידי קבלת האבות לבד].

[20] שו"ת הר"ן (סי' מח). ראה שם שדן, באדם שנשא אשה מצרפת – מקום שקיבלו על עצמם חרם דרבינו גרשום שלא לישא שתי נשים, ועקר דירתו לקשטיליא, מקום שאינם מקפידים על חרם זה, אם חייב לנהוג בזה כחומרי מקומו הראשון. וכתב, דהדין האמור בריש פ' מקום שנהגו, שההולך ממקום למקום ואין דעתו לחזור למקומו הראשון נוהג כמקומו השני אף לקולא, אינו אלא לענין מנהגים בעלמא שנתיסדו על ידי בני הקהילות על פי הוראת אדם חשוב שהיה דר במקומם וכדומה. אולם, במקרה שנתיסד מנהג זה על ידי בית הדין הגדול שהחרים את כל בני הגלילות ובניהם אחריהם לקיים תקנתם, אין חרם זה בטל מהם מחמת שעוקרים דירתם למקום אחר. ולפיכך הכריע שאסור לאותו אדם לישא אשה אחרת על אשתו, אף שכוונתו להשתקע במקום שאינם מקפידים על חרם דרבינו גרשום.

[21] פרי חדש (או"ח סי' תצו אות יג). עיי"ש שכן מדוקדק מדברי הר"ן הנ"ל, דלא סגי במה שקיבלו על עצמם דבר זה בחרם, אלא צריך גם שחרם זה יתיסד ויתקבל על ידי בית הדין הגדול שבאותו הזמן, וכחרם דרבינו גרשום. אמנם, כאמור לעיל, יש סוברים שכל הסכמה שנעשית לסייג אינה פוקעת מבני המקום, אף שלא נעשתה בחרם, ואף על פי שלא נתקנה על ידי בית הדין הגדול שבאותו הזמן.

[בעיקר נידונו של הר"ן אם אדם העוקר דירתו למקום שאינם נוהגים בתקנת רבינו גרשום רשאי לישא אשה אחרת על אשתו, ראה ס' מטה אשר (דף קלח אות טו) שכתב בשם מהרש"ך, דהואיל ונישאו במקום שנוהגים שלא לישא אשה אחרת על פניה, אין הוא רשאי לשנות מנהגו זו על ידי עקירתו ממקומו, לפי שאין אדם רשאי לשנות מנהגיו במקום ד"חב לאחריני" (ודבריו צ"ב, שהרי כאן אין הבעל משנה את מנהגיו מדעת עצמו, אלא האיסור בטל ממנו מאליו מחמת עקירת הדירה)].

[22] בס' אדמת קודש שם כתב, שאף לדעת הסוברים שאדם ההולך ממקום למקום חייב לנהוג במנהגי מקומו הראשון שנעשו לסייג ולמיגדר מלתא, אשה שאני. לפי שאומדים אנו את דעת הנודרים שמתחילה לא היתה כוונתם לכלול בתקנתם את בנותיהם העתידות לצאת משם לאחר הנישואין ולעקור למקום אחר. ועיי"ש שהוסיף, שאע"פ שבנות אלו נהגו במנהגי מקומן בעת שבתן בבית אביהן, אין הן חייבות בהתרת נדרים לאחר הנישואין, לפי שלא היה בדעתן לקבל על עצמן הנהגה זו בתורת נדר, אלא שרצו לנהוג באופן הראוי וכשר בעיני אביהן, וראה כעין זה לעיל [דין יא] בשם שו"ת אגרות משה.

כמו כן, יש לחלק ולומר, ע"פ מה שנתבאר לעיל [דינים א, ג] שיש סוברים, שאשה מחוייבת לנהוג במנהגי הבעל משום שהיא משועבדת לו לכבדו ולנהוג בו כל מיני כבוד. ואפשר שמטעם זה פוקעים ממנה כל מנהגי מקומה הראשון, אף אלו שנעשו לסייג. ובפרט, כשמנהגה זה פוגם בחיוביה השונים לבעל, וכגון שנהגו שלא לעשות מלאכה בזמן מסויים וכיוצא בזה, ומחמת כן היא נמנעת מלעסוק במלאכות הבית השונות.

מדברי הבית יוסף בתשובותיו (יבום וחליצה סי' ב) נראה לדקדק, שאין חילוק לענין זה בין אשה הנשאת לבעל לבין אדם העוקר דירתו למקום אחר. דיעוי"ש שדן, לענין אשה אשכנזית שנפלה ליבום לפני יבם ספרדי, אם רשאי היבם לתבוע ממנה שתתייבם לו אף שמנהג קהילות אשכנז שאין מיבמים כלל אלא חולצים. ומסקנתו, שהואיל ותקנה זו שלא ליבם אלא לחלוץ נעשתה בחרם ובשמתא והוחזקה בקרב קהילות אשכנז כאיסור גמור, אין היבם רשאי לתובעה להפר את מנהגה [ועיי"ש שהוסיף עוד כמה טעמים לדין זה, ואכ"מ]. והדברים צ"ע, שהרי מיד כשנשאת לבעל [שהיה ספרדי אף הוא] בטלו ממנה כל מנהגיה, ומה טעם יש לאסור עליה עתה את היבום. וע"כ צ"ל, דכיון שהוא מנהג של סייג ונתקבל כאיסור של תורה, אין הוא בטל ממנה מחמת שקבעה דירתה בבית הבעל.

ושמא יש לדחות, על פי האמור לעיל [דין ו] בשם התשב"ץ (ח"ג סי' קעט), שאשה שמת בעלה בלא בנים חוזרת לכל מנהגיה הראשונים, ולכן, במות הבעל חלים עליה כל מנהגי האשכנזים הנהוגים בבית אביה, ובכללם שלא ליבם אלא לחלוץ. אלא שלפי"ז מוכרחים אנו לחדש שהיא חוזרת למנהגיה הראשונים אף שטרם פקעה זיקתה ליבם. [באופן אחר מצדד הבית יוסף שם לפרש, שכאשר בן לעדות המזרח נושא אשה אשכנזיה, נחשב הדבר כאילו התנו ביניהם בעת הנישואין שאם ימות הבעל לא יוכל היבם לתובעה שתתייבם לו אלא לחלוץ לבד. והדברים צ"ע, דהיאך יוכל הבעל להתנות עמה תנאי זה, הרי מנהגי קהילתו חלים עליה בעל כרחה, ודינה בזה ככל אדם העוקר דירתו למקום אחר שאינו רשאי להתנות שלא יחולו עליו דיני המקום. וכנראה שסבר, שהואיל ותכליתה של מצוה זו להקים זרע לבעל שמת, נחשב הדבר כאחת מזכויותיו של הבעל ובידו להתנות עליה ולבטלה].

[23] שו"ת גינת ורדים (כלל ג סי' ה), עי' שם שהביא את דברי מהר"ם אלשקר בשם רבינו יונה דלעיל, וכתב דלית דחש לה.

בברכה מרובה, נחת ושמחה!

הצטרף לדיון

23 תגובות

  1. ברשות כבוד תורתו שליט"א,
    (ולא בחזקת מוסיף, אלא קישוריות בין שני הנושאים).

    פשוט כך שהיות והיום יום הסתלקות הצדיק, רבינו ישראל אביחצירא – הבבא סאלי זיע"א.
    רציתי להביא דבר מה מהספר של מורשת חב"ד, הנקרא "הרבי ויהדות ספרד" חיבר הרב יצחק סבג.

    כמוכן, מביא בלשון טעם למחשבה מדרכי הרבי של חב"ד, בפרט כי לא הובן לי באשר השואל ספרדי או לא.
    בספר הזה מובא סיפור על שהבבא הסאלי הקדוש ביקש מהרבי של חסידות חב"ד לחיות את התנועה ולקבל מתורה הרבי והנהגותיו.
    ובספר מובא שהרבי ענה לו שלא נכון הדבר יהיה לעשות, היות ויש לו הכוח לשמור ולהאדיר את מסורת עולי מרוקו וצפון אפריקה.
    נכון שמדובר כאן על עמוד יסוד של מסורת אבות, אך לעניות הבנתי מכאן אני מקבל מכך שהרבי מחב"ד היה במבט רחב בעד ששבטי ישראל כן ישמרו על המסורת.

    ולכן נראה שזה מתכתב נכון אם פתיחת דברי השואל שאומר שיש בתנועה כלל שמביע שחסיד חב"ד יכול לשמור מנהגיו לצד הנהגות חסידיות של התנועה.
    שיהיה לתועלת.
    שבוע טוב ובהצלחה רבה.
    ושזכות קדושים אלו תעמוד למגן לנו.

  2. שאלת המשך בעקבות תשובה קודמת
    שלום וברכה,

    לאחרונה פניתי אליכם בשאלה בנוגע לאימוץ מנהגי חב"ד, לאור לימודי בתורת חב"ד וחינוך ילדיי במוסדותיה, במקביל לתחושת השייכות החזקה שלי למסורת אבותיי הספרדיים. קיבלתי תשובה המציינת שעליי לאמץ את מנהגי הקהילה, בהתאם לעיקרון "מנהג המקום".

    עם זאת, לאור תחושת המחויבות שלי למסורת אבותיי, אני מתקשה לאמץ מנהגים מסוימים.

    להלן קישור לשאלה ותשובה קודמת: https://din.org.il/2025/02/02/%D7%A9%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%99-%D7%9E%D7%A0%D7%94%D7%92%D7%99-%D7%90%D7%91%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%A2%D7%A7%D7%91%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%A9%D7%AA%D7%99%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%A7%D7%94%D7%99/

    לאור האמור לעיל, מתעוררות אצלי מספר שאלות המשך:

    הגדרת שייכות לקהילה:

    האם לימוד תורת חב"ד וחינוך ילדיי במוסדות חב"ד מחייבים אותי לאמץ את כל מנהגי הקהילה, גם אם איני מזדהה איתם?
    האם יש מקום להבחנה בין הזדהות עם תורת חב"ד לבין אימוץ מנהגיה?
    שמירה על מנהגי אבות:

    אני חש מחויבות עמוקה לשמירה על מנהגי אבותיי הספרדים. האם קיימת אפשרות ללמוד תורת חב"ד תוך שמירה על מנהגים אלו?
    האם ישנה גישה הלכתית שתומכת בשילוב מסורות?
    אחדות מול אחידות:

    אני מאמין שחשוב לשמור על אחדות ישראל, תוך כיבוד המסורות השונות. האם גישת 'מנהג המקום' עלולה לפגוע באחדות זו, בכך שהיא מעודדת אחידות במקום גיוון?
    האם יש דרך חלופית לקיים את מנהגי חב"ד, שתכבד את המסורות השונות?
    היבטים חברתיים:

    האם אימוץ מנהגי קהילה מסוימת עלול ליצור ניכור או חוסר קבלה כלפי אנשים שאינם נוהגים לפי מנהגים אלו?
    האם יש מקום לשקול גם את ההיבטים החברתיים של אימוץ מנהגים, ולא רק את ההיבטים ההלכתיים?
    אודה לכם מאוד על הכוונה והדרכה בנושא מורכב זה.

    בברכה,

  3. חד משמעי לא היתה כוונתי שאתה חייב לאמץ את מנהגי חב"ד, זה תלוי עד כמה אתה משתייך לשם, ואם תחליט שאתה לא מקבל מנהגי חב"ד, פירוש הדברים שההשתייכות שלך היא לא טוטלית וזה מצויין, ותוכל בהחלט להשאר במנהגי אבותיך. מה שהשבתי הוא שאפשר לאמץ את מנהגי חב"ד, כלומר אחד שמחליט להשתייך באופן מוחלט, ממילא דינו כעוקר ממקום למקום ואין בזה בעיה של שינוי מנהגיו הקודמים. השאלה היתה האם אחד שמחליט להיות לגמרי חסיד חב"ד עובר בזה על איסור שינוי מנהגי אבות, וזה היה עיקר דברי.

  4. שלום וברכה,

    ראשית, תודה רבה על תשובתכם המפורטת והמסבירת פנים בנוגע לשילוב לימוד תורת חב"ד ושמירת מנהגי אבותיי הספרדים. אני מעריך מאוד את נכונותכם לסייע לי בנושא מורכב זה.

    בעקבות תשובתכם, אני מבין שאין חובה הלכתית לאמץ את מנהגי חב"ד, ושאוכל לשמור על מנהגי אבותיי תוך כדי לימוד תורת חב"ד.

    תורתו של האדמו"ר הזקן שינתה את חיי, ואני מרגיש רצון עמוק ללכת בדרכיו, כולל אימוץ פסקי ההלכה שלו בשולחן ערוך הרב.

    עם זאת, אני עדיין מתלבט האם הדבר אפשרי עבורי, היות וחשוב לי לשמור גם על מנהגי אבותיי.

    אשמח לקבל הבהרות נוספות בנוגע לנקודות הבאות:

    האם קיימת אפשרות שאאמץ את פסקי שולחן ערוך הרב, אך אמשיך לנהוג במנהגי אבותיי, ורק במקרה של סתירה ביניהם אפסוק לפי שולחן ערוך הרב?

  5. לא הבנתי. מה שלא סותר את מנהגי אבותיך, בהלכה ובכל דבר אחר, ברור שאתה יכול לעשות כמנהג חב"ד, כל הנושא שלנו מתחיל כאשר קיימת סתירה בין הדברים, וגם אז, להחמיר במה שחב"ד מחמירים תמיד מותר, כל השאלה לגבי להקל במה שמנהג אבותיך להחמיר.

  6. בעקבות תשובתכם, אני מבין שאין חובה הלכתית לאמץ את מנהגי חב"ד, ושאוכל לשמור על מנהגי אבותיי תוך כדי לימוד תורת חב"ד.

    תורתו של האדמו"ר הזקן שינתה את חיי, ואני מרגיש רצון עמוק ללכת בדרכיו, כולל אימוץ פסקי ההלכה שלו בשולחן ערוך הרב.

    עם זאת, חשוב לי להדגיש את הבנתי כי קיימת ההבחנה בין הלכה למנהג:

    הלכה: אני מבקש לאמץ את פסיקת ההלכה הברורה של שולחן ערוך הרב, כפי שהיא מופיעה בספר.
    מנהג: אני מעוניין לשמור על מנהגי אבותיי הספרדים, כנוהג מקובל בעל ערך תרבותי וחברתי, גם אם הם חולקים במקרים מסוימים על מנהגי חב"ד.
    האם גישה זו, של אימוץ "ההלכה" של שולחן ערוך הרב ושמירה על "המנהג" של מנהגי אבותיי, מקובלת מבחינה הלכתית?

    האם יש בה סתירה כלשהי לרוח תורת חב"ד?

  7. תן דוגמא מה זו הלכה ומה מנהג… המנהגים המחייבים הם מנהגי הלכה [קטניות בפסח וכו']. אכילת מופלטות למחרת פסח זה בסדר לכל העדות.

  8. ברצוני להדגיש שוב ושוב: אני מעוניין לאמץ את פסקי ההלכה של שולחן ערוך הרב, ולא את מנהגי חב"ד.

    אני לומד תורת חב"ד ורואה עצמי כתלמיד של האדמו"ר הזקן. תורתו שינתה את חיי, ואני מרגיש רצון עמוק ללכת בדרכיו, כולל אימוץ פסקי ההלכה שלו.

    יחד עם זאת, חשוב לי מאוד לשמור גם על מנהגי אבותיי הספרדים. אני מאמין שאפשר לשלב בין השניים – ללכת בדרכו של האדמו"ר הזקן מבחינה הלכתית, ובמקביל לשמור על מנהגי אבותיי.

    לדוגמה, בנוגע לתספורת בין פסח לשבועות: שולחן ערוך הרב מתיר להסתפר בל"ג בעומר, בעוד שמנהג חב"ד הוא להסתפר בשבועות. אני מעוניין לפסוק לפי שולחן ערוך הרב ולהסתפר בל"ג בעומר, למרות שזה לא מנהג חב"ד.

    האם גישה זו, של אימוץ פסקי ההלכה של שולחן ערוך הרב תוך שמירה על עצמאות בנוגע למנהגים, מקובלת מבחינה הלכתית? האם יש בה סתירה כלשהי לרוח תורת חב"ד?

  9. כספרדי אתה לא יכול להסתפר בל"ג בעומר, אלא בל"ד בעומר וזה יהיה בסדר גמור עם פסקו של השו"ע הרב שאמר את דינו למנהג בני אשכנז. שים לב, השו"ע בזה פשוט הביא את המנהג הקלאסי של האשכנזים, זה לא משהו יחודי לו… ולכן אין מקום לספרדי לפסוק כך לעצמו.

  10. להלן עיקרי התובנות שלי בעקבות תשובותיכם:

    אין חובה הלכתית לאמץ את כל מנהגי חב"ד.
    אוכל לשמור על מנהגי אבותיי הספרדים תוך כדי לימוד תורת חב"ד.
    כספרדי, עליי להסתפר בל"ד בעומר, ולא בל"ג בעומר.
    עם זאת, נותרה בי שאלה מרכזית אחת:

    האם קיימת אפשרות שאאמץ את פסקי שולחן ערוך הרב, אך אמשיך לנהוג במנהגי אבותיי, ורק במקרה של סתירה ביניהם אפסוק לפי שולחן ערוך הרב?

    שאלות משנה:
    האם נכון שהאדמו"ר הזקן כתב את שולחן ערוך הרב לכלל ישראל, ולא רק לחסידי חב"ד?
    האם נכון שפסקי שולחן ערוך הרב, המבוססים על פנימיות התורה, מדויקים יותר מפסקי הלכה אחרים?

  11. אתה חוזר על אותה שאלה… אם זה יסתור למנהגי הספרדים בענין הלכה אז איך תוכל לפסוק כשו"ע הרב. הרי בזה אתה נוטש מנהג אבותיך, אי אפשר בדבר אחד להיות ספרדי ובדבר אחר כמו השו"ע הרב…
    לגבי שאלת המשנה ודאי שהוא כתב לכל ישראל כמו שכל אחד מהפוסקים כתב את דבריו לכל ישראל, אבל אין כל היגיון לומר שדוקא דבריו נכונים יותר משאר גדולי הדורות, אלא יש לנו מנהגים וכללי פסיקה שונים, וקהילת חב"ד נהגו בהכל לפסוק כדבריו כיון שהיה רבם.

  12. בעקבות תשובתכם האחרונה, אני מבין שעלי להבחין בין מנהגי הלכה (בעלי תוקף מחייב) לבין מנהגים אחרים.

    ברצוני לשאול מספר שאלות ספציפיות בנוגע למנהגים ופסקי הלכה:

    תפילין:

    האם לפי פסיקת הבן איש חי אפשר להשתמש בתפילין חב"ד כתב הארי או אדמור הזקן?
    בני מעוניין לאמץ את פסיקת האדמו"ר הזקן על מלא. האם במקרה זה עליו להחליף את התפילין הספרדיות שרכשתי לו לתפילין חב"ד?
    טלית: האם מותר לי ללבוש טלית חב"ד, למרות שאני נוהג לפי מנהגי ספרד?

    אודה לכם על הבהרה נוספת והכוונה בנושאים אלו.

  13. כתב של סת"ם ואופן הקשרים בציצית אינו לעיכובא בדיעבד, אבל ודאי זהו מנהג הלכה, שאם אתה לא לגמרי נוהג במנהגי חב"ד אין לשנות ממנהג אבותיך.

  14. user
    בבקשה תנסח את השאלות שלי בצורה ברורה .
    * לי יש תפילין חב״ד ואני כרגע נוהג מנהגי הלכה לפי פסקי הבן איש חי .
    בני לומד בישיבת חב״ד ולכן יותר קל לו לנהוג לפי הנהגות של שולחן ערוך הרב
    לבני קניתי תפילין ספרדיות לפני שהבנתי את חילוקי המנהגים כי רציתי שהוא ינהג כמנהג הספרדים
    האם כעת אפשר להחליף בינינו תפילין ( אני אקבל את שלו – תפילין ספרדי ) והוא את שלי ( תפילין חב״ד כתב הארי )
    * האם תפילין חב״ד המרובעות נחשבות למהודרות יותר ?

  15. אם בנך רוצה להשתייך בכל למנהגי חב"ד זה אפשרי, אבל אם לא, אז גם הוא ראוי וצריך תפילין ספרדיות.
    תפילין חב"ד אינן יותר מהודרות זה פשוט מנהג שונה.

  16. היות ואני מתפלל בקהילת חב"ד ,התרגלתי להתפלל בסידור תהילת השם של חב"ד . האם אפשר לחזור להתפלל בסידור ספרדי ?

  17. אני מבין שאין מניעה הלכתית לחזור להתפלל בסידור ספרדי, למרות שהתרגלתי להתפלל בסידור חב"ד.

    עם זאת, רב בית הכנסת חב"ד טען בפניי שעל פי ההלכה אסור להחליף סידור שאדם נוהג להתפלל בו.

    לאור זאת, אשמח לקבל הבהרות נוספות בנוגע לנקודות הבאות:

    האם טענת הרב נכונה? האם אכן אסור להחליף סידור תפילה? האם ישנם מקרים יוצאי דופן שבהם מותר לשנות?
    האם העובדה שהתרגלתי להתפלל בנוסח האר"י בסידור חב"ד משנה את הדין?
    האם אוכל להשתמש בסידור ספרדי עם כוונות האר"י? האם גישה זו עדיפה על פני שימוש בסידור ספרדי רגיל?
    אני מעוניין בקו מנהגים והלכות קבוע, ולא לזגזג כמו שהיה עד היום. האם המשך שימוש בסידור חב"ד, או לחילופין חזרה לסידור ספרדי, תואם את רצוני זה?
    אודה לכם מאוד על הכוונה והדרכה בנושא זה.

  18. האם אמירת 'קדש לי כל בכור' בעת הנחת תפילין היא חלק ממנהג הספרדים בעת הנחת תפילין של רבינו תם או שזהו מנהג ייחודי לחב"ד?

  19. מחדד את השאלה ששאלתי קודם :
    האם למנהג הספרדים בעת הנחת תפילין רבינו תם נדרשת אמירת 'קדש לי כל בכור' בנוסף לקריאת שמע בעת הנחת תפילין רבינו תם ?

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל