שאלה:
שלום
אני אשכנזי אולם מטעמים שונים מתפלל בבית כנסת ספרדי. אני בשנת אבל הקדיש של אשכנז אינו זהה לקדיש הספרדי ויש שינויים. האם עלי לומר קדיש בנוסח אשכנז כמנהג הבית או ספרדי כמנהג המקום ? אמי ז"ל היתה מעדיפה שאומר בנוסח אשכנז דא עקא שזה יוצר תקלות כלפי מתפללים אחרים שרגילים לנוסח ספרדים ועדות המזרח .
תשובה:
שלום וברכה
ויצמח פורקניה של ממש חלק מאמירת הקדיש למנהג ספרד, חובה עליך לומר כפי מנהג המקום, הם רוצים להתפלל על כך ולומר אמן כמנהגם, אבל בסוף הקדיש "ישועה נחמה גאולה וכפרה" זה אין צורך לומר, ואם אתה אומר עם עוד אנשים שאומרים שם קדיש, תמתין להם שיאמרו מילים אלו ואחר כך תשלים. בקיצור, אם תאמר כנוסח ספרד [לא ספרדי] זה מצויין. בדומה לכך ראיתי מהגרב"צ אבא שאול שהורה לספרדי בבית כנסת אשכנזי, לומר ויצמח פורקניה ולא את המילים הללו שבסיום [אמנם דברי חידוש לשנות בתחילת הקדיש מנוסח המקום, וכמדומה שאין המנהג כן, אבל לגבי סיום הקדיש ניתן ללמוד מדבריו לדידן].
בשורות טובות.
שלום
בהמשך לשאלה אהיה יותר מדוייק .
אני אשכנזי המתפלל בבית כנסת לספרדים ועדות המזרח. הקדיש ברובו זהה אולם קיימים שינוים מסוימם
נוסח אשכנז "יְהֵא שְׁלָמָא רַבָּא מִן שְׁמַיָּא וְחַיִּים טוֹבִים עָלֵינוּ וְעַל כָּל יִשְׂרָאֵל וְאִמְרוּ אָמֵן "
נוסח ספרדים" יְהֵא שְׁלָמָא רַבָּא מִן שְׁמַיָּא, חַיִּים וְשָׂבָע וִישׁוּעָה וְנֶחָמָה וְשֵׁיזָבָא וּרְפוּאָה וּגְאֻלָּה וּסְלִיחָה וְכַפָּרָה וְרֶוַח וְהַצָּלָה, לָנוּ וּלְכָל-עַמּוֹ יִשְׂרָאֵל, "
לפי איזה נוסח עלי לומר מנהג הבית אשכנז או מנהג המקום ספרים ועדות המזרח?
ואותו דבר :
באשכנז"עֹשֶׂה שָׁלוֹם ( בִּמְרוֹמָיו הוּא יַעֲשֶׂה שָׁלוֹם עָלֵינוּ, וְעַל כָּל-יִשְׂרָאֵל ואמרו אמן "
ספרדים"עֹשֶׂה שָׁלוֹם בִּמְרוֹמָיו, הוּא בְּרַחֲמָיו יַעֲשֶׂה שָׁלוֹם עָלֵינוּ, וְעַל כָּל-עַמּוֹ יִשְׂרָאֵל, וְאִמְרוּ אָמֵן. "
תודה
התייחסתי לזה במדוייק, ואמרתי שבחלקים אלו של הקדיש אין הקפדה אם תאמר כנוסח אשכנז.
אוקי תודה .
השאר תגובה