שאלה:
שלום לכבוד הרב,
מה הדין, לגבי מקוה, בזמן שפועל שם פילטר שמנקה המים, על ידי, שמי המקווה של הבור טבילה, נשאבים, ועוברים סינון וניקיון, ושוב חוזרים אל תוך בור טבילה של המקוה, על ידי, שעוברים דרך בור זריעה, ובכך אין בעיה של מים שאובין.
במקוה הנ"ל, יש גם, בור אחר מיוחד, שמיועד לטבילת כלים, והבור הזה של טבילת כלים, מימיו מתכשרין, על ידי, אותו בור השקה, מהצד השני שלו( דהיינו שיש בבור השקה זה שני חורים ), של המקווה הנ"ל, והתעוררתי לשאול, האם בזמן שהפילטר עובד, יש מניעה לטבול כלים, משום שיש לומר לכאורה, שמימיו של המקוה כלים מתכשרין ע"י אותו בור השקה של המקוה טבילה, ובזמן זה שהפילטר פועל, יש בעיה של זוחלין, כי אם יש תנועה בבור זריעה, ישנה גם תנועה בבור טבילה, ואם יש תנועה בבור טבילה, ישנה גם תנועה בבור השקה, ואם ישנה תנועה בבור השקה, ישנה גם תנועה בבור של הטבילת כלים, שמחובר לבור השקה מהצד השני? אולי יש להתיר, אם נאמר שאין המים הזוחלים של בור זריעה שנישפכים לתוך בור טבילה, משפיעים בתנועתם עד כדי כך שהמים של בור טבילת הכלים יחשבו כמים זוחלין, ולו, רק בגלל שיש להם חיבור, ע"י בור ההשקה באמצע שמשמש את שניהם?
מקווה שהובנתי
בברכה ותודה
תשובה:
שלום וברכה
הערה מעינת, קשה לדעת את המציאות באופן מדוייק ולכאורה אכן ראוי שלא לטבול שם כלים כאשר הפילטר פועל.
מקורות:
ראה בטהרת הבית ח”ג עמ’ שלו שכתב שמותר להתקין פילטר בתוך המקוה כדי לסנן המים ולנקותם מכל זיהום ואין בזה חשש משום זוחלין כיון שאין הזחילה אלא בתוך כותלי המקוה ורשאים לטבול במקוה הזה אפילו לכתחילה אפילו בשעה שהפילטר פועל בתוך המקוה. גם בשו”ת שבט הלוי (ח”ט סי’ קפז) כתב שמעיקר הדין אין בעיה של זוחלין או משום ששאין הם זוחלין מעצמם עפ”י מה שכתב הש”ך בסי’ רא ס”ק ל’, או משום שאין הם יוצאים ממקום הטבילה עיי”ש. אולם ראוי שלא להפעיל את הפילטר בשעה שטובלים, וראה עוד בשבט הלוי ח”א סי’ כד. אולם בשו”ת מנחת יצחק (ח”ו סי’ צב) החמיר בזה יותר, ולדעתו בשעת הטבילה יש חשש זוחלין. ראה מה שהאריך בזה.