שאלה:
שלום לכבוד הרב,
האם בצים של דגים נחשבים כדג וממלא יש לנהוג בהם הדינים של אכילת בשר ודגים ביחד?
בברכה ותודה
תשובה:
שלום וברכה
שאלתך מענינת וחשובה, שכן מצאנו בכמה מקומות שביצים שעדיין מעורים בבשר דינם כבשר, ראה שו"ע (יורה דעה פז, ה) שכתב: "ביצים הנמצאים בעופות, אם הם גמורות דהיינו שיש להם חלבון וחלמון, אף על פי שהיא מעורה בגידים, הרי זו גמורה ומותר לאכלה בחלב. אבל אם אין לה אלא חלמון, אסור לבשלם בחלב. אבל אם אכלם בפני עצמם, מותר לאכול אחריהם גבינה או חלב". ובפרי חדש (שם, ס"ק י השני) כתב: והנה המחבר בזה נמשך אחר הארחות חיים (הלכות איסורי מאכלות סימן עב) שהביא בב"י שכתב כן. ואצלי אינה הוראה מכוונת להלכה, שהרי נתבאר לעיל (ס"ק ט), שמן התורה לוקה על זה בעוף טמא שהם כבני מעיים ממש, וא"כ מה טעם יש בזה לומר שהיקלו חכמים, כיון שהם ממש כבשר העוף, וכל דתקון רבנן כעין דאורייתא תקון, ולפיכך אין להקל בדין זה כלל. ע"כ. ומבואר מדבריו שדין הביצים כבשר ממש ואף כאן לכאורה הם יחשבו כדג ממש.
וכן מצינו שהחמיר בכך בספר כנסת הגדולה (יורה דעה הגהות בית יוסף סימן פז ס"ק מג) שכתב: מטעם זה גם כן אוסרים ביצי דגים שהושמו בעור מפני הסכנה, שנמצאו הביצי דגים בולעים מהעור שהוא בשר, וכן מנהגינו לאסור כל זה.
אמנם ידוע מה שכתב בזה בשו"ת הלכות קטנות (חלק ב סימן ע): מה שאוכלין בני אדם ה'בוטארגו' הוא ביצי דגים מלוחים לעורר תאות המאכל בתוך הסעודה, מהו. תשובה: אף על גב דחמירא סכנתא מאיסורא, והחמירו ז"ל לאכול דגים אחר בשר או להיפך משום סכנה, האי מלתא כיון דדשו בה רבים צריך למצוא להם היתר, ולומר דביצים לאו בכלל דגים הם, ועוד שהם גמורות, והו"ל כביעתא בכותחא. ע"כ. ואף שדבריו אמורים לגבי אכילה לפני בשר ואחרי בשר, הרי הוא מתייחס לאיסור אכילת בשר בדגים ונוקט להקל.
וכן הובא בקובץ מבית לוי (יו"ד סיון תשס"ח, עמ' פז, אות א) בשם הגר"ש וואזנר: בישל בשר עם ביצי דגים לא נאסר.
נמצא אם כן שנחלקו בדין זה הפוסקים, וראוי להמנע מאכילת ביצי דגים קוויאר עם בשר, לחוש לדעת הכנסת הגדולה.