שאלה:
ראיתי בשבט הלוי המצורף למטה, שבכל כתם דם כגריס שניכר כדם שבא מגופה, לא היקל עד שהאשה לא התבוננה בדעתה שמא הרגישה.
ורציתי לברר האם יש בתי הוראה שכך ההוראה המקובלת? שאלתי כמה מורי הוראה ולא שמעו על כך , וגם כשאמרתי הוראה זאת לאישתי ראיתי שמתחילה להסתפק שמא הרגישה, ולא יודעת איפה בדיוק הרגישה.
שו"ת שבט הלוי חלק י סימן קמב
ואשר שאל דעת עני כמוני, בענין רבוי נשים בזמן הזה שגם בהגיע וסתן אינם מרגישות, רק מוצאות בגדיהם התחתון נעשה לח, ותוכן שאלתכם אם יש מקום להקל עפ"ז איזה קולא, בבגד שאינו מקבל טומאה, או בגדי צבעונים.
הנה פשוט בעיני מעודי, דבזמן הזה צריכים אנו להחמיר בזה כעין ראיה בהרגשה ממש, לא משום שיטת הס"ט סי' ק"צ להוכיח מרש"י (ותוס') נדה נ"ח דלהלכה אפילו בלא הרגשה טמאה מדאורייתא, דזה ודאי נדחה מכל הפוסקים למעשה,
אבל הטעם לדון בזה"ז ראיה ודאי מגופה כראיה דאורייתא גם בלי הרגשה, עפ"י מש"כ הרמב"ם דרוב דמים ע"י הרגשה, ואנו חוששים שכן הרגישה, אלא שבזה"ז שהרבה נחלשו החושים, ועצבנות ותמהון שכיח מאד, אי אפשר להעמיד על דבריהם שלא הרגישו כלל, וכיון לפי הטבע רוב בא בהרגשה, ובזה"ז רבוי מאד לפי המציאות אינם מרגישות אין זה אלא חסרון חוש להבדיל בהרגשה, וכמו שכ' הגאון תשורת שי ח"ב סוס"י ק"א, וכן סתמתי בעניי בתשובתי בכ"ד, וכן בס' שיעורי שבט הלוי ריש וסוף סי' ק"צ, ועוד.
ואעפ"י שאין בידינו להחמיר כנגד המפורש להקל בכתמים, כמה פעמים הי' לבי נוקפי, באשה שמצאה על הבגד שסמוך לגוף דם ממש פחות מכגריס, אבל הוא דם טרי ממש, וריחו כריח דם נדה ממש, באופן שודאי יצא מן הגוף, איך אנחנו יכולים להקל מספק דם מאכולת, אלא שחז"ל אמרו היותו בלי הרגשה קבעו שיעור טומאה בשיעור זה, אבל להקל עוד ביותר מכשיעור, ורואים דם טרי ממש וריחו כריח דם נדות שיצא מן הגוף ודאי, אלא רוצים להקל דנמצא על דבר שאינו מקבל טומאה, קשה קצת להקל בזה, ובפרט דאין אנו בקיאים כ"כ בהרגשה כנ"ל, ואעפ"י שעלינו לעשות למען טהרתן של בנות ישראל, מכ"מ מאן דמחמיר בזה אינו מן התמוהים.
ואמנם אם אחרי חקירה עיונית אחרי שעיינה האשה במחשבתה ונפשה היא חוזרת ומאשרת שבאמת לא הי' ספק דם בהרגשה ודאי יקוב הדין והלכה פשוטה להקל באופנים הנ"ל, מכ"מ מן הנסיון הרב למדתי דאעפ"כ להקל למעשה בנמצא דם רב על אינו מקבל טומאה, או בגד צבוע, הרבה עזרה משמים צריך.
תשובה:
למעשה הוא לא אומר מה שאמרת בשמו… הוא מסכים ששורת הדין להקל, אלא שבמקרים מסוימים מאוד שניכר לעין כל שזה ממש דם טרי של נדות, וגם בזה לא אמר שחייבים להחמיר אלא שהמחמיר אינו מן המתמיהין, אלא שבהרבה דם על דבר שאינו מקבל טומאה "להקל הרבה עזרה מן השמים צריך"… בעיני הוא מיקל יותר מהמקובל… בס' ארחות טהרה למשל כותב שכאשר הדם הוא בגודל שלוש אצבעות יש להתייחס אליו כראייה ולא ככתם ואין להל בדבר שאינו מקבל טומאה. כלומר בריבוי דם יש אכן תמיד את הספק מתי זה כבר ראייה מש, כי נשים היום אין להן הרגשה [הלכתית] גם במחזור ממש.
ברכה והצלחה
1 יותר קל לי להבין את הגישה שיש כמות דם מסויימת שנחשבת "ראייה כדרכה" גם אם לא מדובר בשטף וטפטוף ברצף.
אבל בדברי שבט הלוי נראה, שיש מצבים גבוליים שהוא היה אומר לאשה תנסי להיזכר אולי כן הרגשת הרגשה פנימית. ועל זה שאלתי האם מקובל להורות כך? זה לא גורם לנשים עצבנות?
אני מתייחס למשפט "ואמנם אם אחרי חקירה עיונית אחרי שעיינה האשה במחשבתה ונפשה היא חוזרת ומאשרת שבאמת לא הי' ספק דם בהרגשה"
2 באורחות טהרה מתכוון ל3 אצבעות על 3 אצבעות? בכתם אחד או בתוך טווח שעות מסוים?
הוא מביא מקור או ראיה לדבריו?
1. זה לא מקובל, בגלל שרק מיקל גדול כמו הגר"ש וואזנר יגיע לסיטואציה הזו… שים לב שהןוא מדבר בכמות דם גדולה וניכרת וכו', וכיון שבכל זאת רצה להקל, הוא אומר שמי שישאל [הוא לא אומר לשאול ולא אומר שהוא עצמו שאל פעם מישהי] אינו מן המתמיהין.
2. שלוש אצבעות הצמודות זו לזו למלוא אורכם, הוא כותב זאת בשם גדולי מורי הוראה בדור שעבר. אינני יודע אם זה דוקא בשיעור זה, רק מציין את הרעיון שבכמות גדולה של דם לפעמים ניכר שזה לא כתם.
אני מבין אחרת. מצטט את הרלוונטי:
ואעפ"י שאין בידינו להחמיר כנגד המפורש להקל בכתמים, כמה פעמים הי' לבי נוקפי, באשה שמצאה על הבגד שסמוך לגוף דם ממש פחות מכגריס, …איך אנחנו יכולים להקל מספק דם מאכולת, אלא שחז"ל אמרו היותו בלי הרגשה קבעו שיעור טומאה בשיעור זה, אבל להקל עוד ביותר מכשיעור, … אלא רוצים להקל דנמצא על דבר שאינו מקבל טומאה, קשה קצת להקל בזה,…
ואמנם אם אחרי חקירה עיונית אחרי שעיינה האשה במחשבתה ונפשה היא חוזרת ומאשרת שבאמת לא הי' ספק דם בהרגשה ודאי יקוב הדין והלכה פשוטה להקל . עכ"ל.
אני מבין שבכל כתם דם קצת יותר מגריס על אמב"ט, הוא מיקל רק אם האשה ודאית שלא הרגישה.
והוא מוסיף בסוף שבריבוי דם הרבה יותר מגריס, זה ודאי יותר בעייתי.
יתכן שהרב ווזנר לא שאל אף אישה… אבל נדמה שגם בקצת יותר מגריס על אמב"ט לא פשיטא לו להקל
אולי באמת המחלוקת ביננו היא איזה מילים חשובות יותר בדבריו ואלו אפשר למחוק ולעשות נקודות…
השאר תגובה