שאלה:
יש לי כיור ושיש בשריים אני רוצה להכשיר ולעשות אותם חלביים מה עלי לעשות ואיך להכשיר?
תשובה:
שלום וברכה
יש קושי הלכתי להכשיר שיש קיסר וכיור חרסינה, לכן אם זה לא קריטי, הייתי נמנע מכך.
עתה אסביר מה לעשות.
בנוגע להכשרת שיש [שיש ממש ולא קיסר], לכתחילה יש לשפוך מים רותחים על השיש מהקומקום ושיהיה מונח על השיש אבן או מתכת מלובנת [כמו הרעיון של מגהץ], כדי שהמים שעל השיש לא יצטננו על ידו, ולהעביר את האבן על פני השיש. אחר כך יש לרוחצו במים קרים. אפשרות נוספת יש, לערות מים רותחים בשפע על השיש בעדו מחובר לחשמל ומעלה בועות [ורצוי לעשות זאת שלוש פעמים], אולם, לכתחילה אם אפשר עדיף לעשות באופן הראשון. קודם ההכשרה על ידי אבן מלובנת יש לברר את עמידותו של השיש שלא יסדק [בעיקר בשיש קיסר שעשוי להנזק ללא תקנה!]. אין צורך לערות על השיש מספר פעמים מסויים, אלא רק לוודא שמים רותחים הגיעו לכל חלקיו. כמובן, אם יש מים צוננים על השיש מהעירוי הקודם יש לנגבו לפני העירוי הבא.
בנוגע להכשרת שיש קיסר נחלקו הדעות, יש שהחמירו שדינו ככלי חרס שלא מועילה לו הגעלה, כיון שהוא עשוי אבנים קטנות טחונות כעין חול, וכן משום שאדם חסר עליו שלא לחממו מידי כדי שלא יבקע, אך להלכה נהגו להקל בדבר בשעת הצורך. כאמור, בדרך כלל בשיש כזה אי אפשר לשים אבן מלובנת, ודי בהגעלה במים רותחים, ולסמוך שבלאו הכי הוא לא בן יומו ולא יאסור את המאכלים. במקרה זה יש להגעיל שלוש פעמים.
על השיש להיות נקי לגמרי לפני ההכשרה וללא שימוש 24 שעות.