לתרומות לחץ כאן

מזיק ששילם לניזק על תיקון הנזק והניזק תיקן בעצמו

שאלה:

שלום.
אשאל את השאלה בגוף ראשון וכך היה בזמן שהייתי ישוב בתוך רכבי בחניה חנה לצידי רכב רכב אחר ופתאום הרגשתי פגיעה ברכבי ,היתה זאת נהגת בעלת אותו רכב שחנה לצידי וכשהיא רצתה לצאת מהחניה היא נסעה לאחור ( נסיעה ברוורס) ותוך כדי כך היא שיפשפה את הרכב שלי בפגוש האחורי ראיתי שבאותו מקום הצבע התקלף כתוצאה מאותה פגיעה וחיכוך ברכב שלה ברכב שלי.כדי לא לתבוע את חברת הביטוח שלה סיכמתי עם הנהגת שאני אברר במוסכים את עלות התיקון והיא תעביר לי הסכום לחשבון הבנק שלי ,לאחר שביררתי מה העלות הודעתי לנהגת להעביר את הסכום לחשבון הבנק שלי, אלא שאח"כ חשבתי שאני בעצמי יכול לתקן ,אומנם לא ברמה מקצועית לא באותה איכות כמו במוסך מקצועי, ובהרבה פחות מהסכום שדרשו במוסך, וכאן השאלה,האם אני רשאי באופן כזה לדרוש את התשלום באותו סכום כפי שנדרש במוסך או היות שהנהגת חשבה שהתשלום הוא עבור התיקון במוסך דווקא,ומאידך החישוב צריך להיות אילו הייתי רוצה למכור את הרכב כך ללא תיקון ,הרי ברור שהמחיר היה יורד בגלל ירידת ערך הרכב שהרי כל נזק נחשב פחת בערך הרכב ואז הייתי מפסיד ולכן אין כאן משום הונאה של הנהגת ומה שהיא משלמת זה על הפחת בערך הרכב? מה הדין בנידון זה?

תשובה:

שלום וברכה,

חיוב המזיק לשלם על הנזק ולא חייב לתקן את הנזק, הסכום שהמזיק חייב זה עלות התיקון במוסך ממורשה. הניזק לא חייב לתקן את הנזק וזכותו של הניזק לקחת את הכסף למטרות אחרות ולא לתקן את הנזק כלל., ומאותה סיבה אחרי שהמזיק שילם עלות של תיקון במוסך מורשה, רשאי הניזק לתקן בעמו ולקחת את הכסף למטרות אחרות.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו הש"ך וחזו"א האם חיוב תשלומים של נזיקין הוא חיוב תשלומים כדי שיוכל לתקן את הנזק, או החיוב תשלומים לא קשור לתיקון הנזק, ונפ"מ אם התייקר תיקון הנזק אחרי הנזק, שלדעת הש"ך [סימן צה וסימן שפז] החיוב תשלומים לתקן את הנזק, ולכן אם התייקר חייב להוסיף, ולדעת החזו"א [ב"ק סימן ו] החיוב תשלומים בשעת הנזק ולא כדי לתקן וגם אם התייקר אינו חייב להוסיף על התשלומים. אולם לכו"ע החיוב הוא לשלם ולא לתקן בפועל וזכותו של הניזק לא לתקן את הנזק. ובגמרא ב"ק פה, א מבואר שאם מזיק את חברו בגופו לא יכול הניזק לקחת את הכסף לעצמו ולא לרפא את עצמו בצורה מושלמת, שאומר המזיק שהנזק יישאר בגופו ויאשימו את המזיק בדבר. אולם כל זה דווקא בנזקי גוף, אבל בנזקי ממון חייב המזיק בתשלומים וזכותו של הניזק לקבל את הכסף למטרות אחרות.

הצטרף לדיון

תגובה 1

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל