לתרומות לחץ כאן

תפילת שמונה עשרה לפני/אחרי הזמן / רצועות תפילין על הארץ

שאלה:

שלום רב. חיפשתי תשובה כבר זמן ולא מצאתי תשובה חד משמעית. בדרך כלל יוצא לי להתפלל תפילת שמונה עשרה של שחרית מספר דקות לפני 'סוף זמן שחרית' ולסיים מספר דקות לאחר סוף הזמן. א י יודע שבודאי תומר לי להתחיל מוקדם יותר את התפילה וכו. אלא שהעובדה שככה יוצא לי פעמים רבות. שאלתי היא: האם מבחינה הלכתית זה בסדר להתחיל מספר דקות לפני סוף הזמן ולסיים מספר דקות לאחר סוף הזמן. אשמח לתשובה חד משמעית.

ועוד שאלה לי לגבי רצועות תפילין שנוגעות בריצפה מדי פעם במהלך התפילה. לא מן הנמנע שמספר פעמים בתפילה נופלת רצועת התפילין של ראש הארוכה יותר בריצפה / בשטיח. האם הגבר חמור ביותר? אם כן, מה ניתן לעשות? האם אפשר להכניס מעט את הרצועות ברווח בין החגורה למכנסיים? או דרך אחרת שמותרת? תודה וברכה

תשובה:

1. זמן תפילה, פירושו שיש לגמור את השמונה עשרה לפני סוף הזמן, כך כתבו המגן אברהם פרי מגדים שו”ע ומשנה ברורה בתחילת סי’ פט. אמנם באשל אברהם בוטאשטש שם ובערוך השולחן סי’ קי נקטו שדי בכך שמתחיל את התפילה לפי הגיע הזמן, אולם כאמור הכרעת רוב גדולי האחרונים אינה כן.

2. בודאי יש להזהר שלא יגררו על הארץ, שהרי אפילו לגבי ציצית הובא במשנה ברורה חומר הענין וכל שכן לגבי תפילין.

מנהג העולם אכן לנעוץ חלק מהרצועה בחגורה ובכך למנוע את השאלה הזו.

ברכה והצלחה.

מקורות:

1. ראה בערוך השולחן סי' קי סעי' שכתב: "ודע שיש מי שאומר דכשהשעה עוברת יתפלל הביננו [מג"א סק"א בשם כנה"ג] ומזה נראה דס"ל דאם התחיל בתפלה קודם גמר הזמן של תפלה ונמשכה עד אחר הזמן לא מקרי שהתפלל בזמנו דהא ודאי כונתו שעתה עדיין לא עבר הזמן דאל"כ מאי נ"מ ולכן ס"ל שיתפלל הביננו ויסיים בתוך הזמן אבל כל הי"ח ברכות יסיים אחר הזמן ולענ"ד נראה מתוס' ברכות [ז'. בד"ה שאלמלי] דהולכין אחר ההתחלה ואם התחיל בזמן תפלה מקרי תפלה בזמנה אף על פי שמסיימה לאחר הזמן ע"ש". אולם כאמור ההלכה לדעת הרבה פוסקים אינה כן.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מחילה אבל שמענו מהרב יצחק יוסף שליט״א הי״ו עטרת ראשנו, שאמר שאם מתחיל ברכות ק״ש ממש לפני סוף זמן תפילה (לא זוכר אם אליבא הגר״א או מ״א) ותו״כ ברכות ק״ש עובר זמן תפילה ממשיך לברך כרגיל ולא התייחס כלל לצורך להתפלל הביננו או איזה נ״מ לגבי תפילה י״ח.(?)

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל