שאלה:
שלום הרב.
אנו יודעים שכל מאכל שמבושל או מטוגן על האש, אפילו אם אוכלים ממנו בכמות גדולה, מברכים עליו בורא מיני מזונות. וכל מה שנאפה בתנור, כמו עוגה, פשטידה…, אם אוכלים ממנו בכמות גדולה, מברכים עליו המוציא.
היום אנו יודעים שישנן הרבה מתכונים לעוגת מחבת, פיצה, ואפילו עוגת סיר לחץ. וכאשר מכינים, למשל, עוגת מחבת, מניחים מכסה של סיר מעל. כמו שהבצק נאפה, אפילו בלי ללכת לתנור.
במקרה כזה, הרב, אם אדם יעשה אחד מאותם דוגמאות ויאכל בכמות גדולה, יעשה מזונות או המוציא?
תשובה:
ראשית לגבי פשטידה זה מאוד תלוי ממה היא מורכבת.
ולעצם שאלתך, פשוט וברור שההבדל אינו תנור או מחבת או סיר, אלא בישול במים או בשמן עמוק אין בו קביעות סעודה, אפייה בלי מים יש בה קביעות סעודה.