שאלה:
לרב שליט"א שלום רב,
יש לי בן עם צרכים מיוחדים בן 23, אני אפוטרופוסית שלו, מקבל קצבת נכות 100%. לפני מספר שנים קיבל מתנה מהמשפחה סכום כסף של כמה אלפי שקלים, בצ'ק על שמי כי אני אפוטרופוסית שלו, הפקדתי בחשבון שלי בבנק ושמתי בתוכנית חסכון (כי כרגע יש לו כסף והוא לא צריך את זה נכון להיום), בתום תקופת שנתיים קיבלתי את הסכום וריבית על החסכון, אני לקחתי את הרווחים מהחיסכון אליי והשארתי לו את הסכום המקורי שניתן, האם עברתי על ריבית? צריך להחזיר לו? מי שנתן את הצ'ק לא אמר מה לעשות עם זה.
אשמח לתשובה. תודה רבה.
תשובה:
שלום וברכה,
אם הילד הוא בר דעת [צלול בדעתו], הכסף שייך לו וממילא גם הריבית שייכת לו. אם הילד אינו בר דעת, הוא לא יכול לזכות בכסף, והכסף שייך לאמא כדי שתקנה לבנה, ואם האמא חסכה את הכסף בתוכנית חסכון הקרן עבור הבן והריבית שייך לאמא.
בכל מקרה לא שייך כאן איסור ריבית.
בהצלחה.
מקורות:
אם הילד הוא בר דעת, ונתנו לאמא כסף עבור הבן האמא זכתה בכף עבור בנה, והקרן של הבן וכשהפקידה את הכסף, מסתמא התכוונה לעסוק בכסף עבור הבן, אלא אם התכוונה להרוויח בכסף לעצמה שבזה הרווח לה – כמבואר בשו"ע סימן רצב סעיף ז.
אם הבן אינו בר דעת, אין לו יד לזכות במעות, והכסף ניתן לאמא כעזרה לבנה, והרווח שהתקבלו מהמעות שייכים לאמא, ובקרן תקנה לטובת בנה.