שאלה:
מתי והיכן חייבים לשמור על המת? בפינוי של זק"א מהבית אם מת בבית?
בבית החולים בחדר המתים? בחדר במחלקה היכן שהנפטר ממחלתו? האם נכון שבשערי צדק יש בית כנסת מעל החדר מתים שלומדים בו כל העת ולכן לא חייבים בשמירה של המתים מתחת? האם לולא זה היו חייבים שומר בחדר המתים? האם כשהמת אצל הח"ק? מה עושים בהובלת נפטר לארץ? האם משנה אם זה איש או אשה קטן או גדול? מה המקור לכך
תשובה:
שלום וברכה
עיקר דין השמירה על המת היום היא הנהגה של כבוד וכן כדי למעט את כוחות החיצונית הדבקים במתים מחמת הטומאה, אין בזמנינו חשש עכברים או ביזיון, ולכן, הדבר נעשה במידת האפשר, כאשר הוא זמן קצר יותר נקל לעשות זאת, כאשר הזמן מתארך יש בכך קושי, מה שאפשר עושים לומר לידו תהילים. בית כנסת בקומה אחרת זה דבר חסר משמעות.
בשורות טובות
מקורות:
דין זה מבואר בברכות בדף יח, וראה חכמת אדם מצבת משה אות יד שהחיוב אינו רק מעכברים אלא גם מכוחות הטומאה, ויאמר שם דברים שבקדושה, ובגשר החיים פרק ה, ד כתב שיש בכך גם ענין של כבוד המת, ובאגרות משה יו"ד ח"א סי' רכה מבואר שכיון שבזמנינו אין חשש עכברים, השמירה לא צריכה להיות ממש ברצף, ואם יוצא מידי פעם להתרעננות וכו' זה מותר.
בתשובות והנהגות ח"ד סי' רעד פרק ד מעיר שעיקר השמירה היא באותו החדר ולכן אם הוא בחדר קירור והשומר בחוץ, יש לדון עד כמה יש משמעות לשמירה זו אף שמצדד שיש בכך ענין.