שאלה:
שלום הרב, בתוך מיקרוגל חלבי (שעשרות פעמים חיממו בו מאכלים חלביים) חיממתי בטעות מרק שהיה בו עוף. המרק היה בתוך קופסת פלסטיק סגורה עם מכסה, אבל הוא נשאר שם מידי זמן והמכסה התפוצץ, וכשפתחתי את המקרוגל היה קצת אדים מהמרק. האם הוא נטרף ?
במקרה שכן, האם יש אפשרות להכשיר אותו ?
תודה רבה !
תשובה:
המיקרוגל זקוק להכשרה.
תנקו היטב בחומרים פוגמים, ואז תמתינו 24 שעות שזה כבר לאבן יומו, ואז אפשר לסמוך על ההכשרה גם במקרה שלכם, כדלהלן:
תכניסו לתוכו כוס או צלחת מלאים מים לא מכוסה בניילון! ולהפעילו זמן ממושך עד שיצטברו בתוכו אדים רבים כבדים. ואז הוא שוב כשר לשימוש המיועד לו. אפשר לעשות זאת עם הצלחת הישנה [אלא שאם רוצים להשתמש בה הלאה יש להגעילה ממש, אתם החמרתם יותר והחלפתם וזה ודאי טוב].
מקורות:
על מקורות ההיתר של הכשרה באדים, ראה שבות יצחק פרק ו בשם הגרי”ש אלישיב, וראה אהל יעקב סי’ קח הערה כו שכך היה מורה הגר”מ פיינשטין, ושכך הורה הגר”י בלסקי זצ”ל, אלא שהורה שהכשרה זו אין לסמוך עליה לענין פסח אלא לענין בשר בחלב בלבד. וראה עוד מאמר נרחב בענין זה בקובץ אור ישראל מאנסי חלק נד, בכל המקורות של הגעלה בזיעה, והביא גם כן מדעת הגרי”ש אלישיב שהקל בזה הלכה למעשה. וראה עוד בס’ הגעלת כלים לרב צבי כהן פרק י סעי’ ד שהביא מקורות נוספים בדין זה. וכן הובא בס’ מערכת השולחן עמ’ שנא בשם הגר”ש וואזנר.