שאלה:
מכובדיי. ארצה להבין אם יש חשש בכלים שבאופן קבוע יש בהם מנגנון הברגה (כגון תושבת הפתח של תרמוס קטן ) , מאחר שהתרמוס כבר התיישן ולא מוציא היטב דרך הפייה , ולכן פירקתי דרך ההברגה ע"מ למזוג . שמעתי משהו שאולי החזו"א חושש כאן ללאו דאורייתא. אודה לכם מאוד אם תעזרו לי לסדר בדברים. מאוד אשמח למראה מקום לעניין הזה — האם מדובר ע"כ בשמירת שבת כהלכתה או אורחות שבת וכיו"ב. תודה רבה מראש !
תשובה:
בהחלט הברגה קבועה של כלי שבכך הוא נעשה שלם יש בה איסור של בונה בשבת, כפי שהאריך בזה המשנה ברורה בסימן שיג ס"ק מה על פי השו"ע שם. מה שהזכרת לגבי החזון איש הוא מחלוקתו הידועה בכל הנושא הזה עם שו"ע הרב, מדוע מותר למשל לפתוח בקבוק שתייה בשבת, הרי הפקק הוא הברגה?! לדעת השו"ע הרב כפי שהובא בשער הציון שם, כלי שמיועד לפתיחה וסגירה כל יום אין בו בנין בהרגתו. כיון שכך עושים בו תדיר. לדעת המשנה ברורה הגדרה היא אחרת, שכל שפתיחתו היא חלק מהשימוש בו ולא חלק מיצירתו, סגירתו אינה בנין אלא שימוש, חלקיו אינם מתאחדים ולכן אין כאן בנין. במקרה שלך לכל הדעות יש כאן בנין כיון שזה לא המקום המיועד לפתיחה.
האם בסגירת בקבוק ריק של פלסטיק אחרי שימוש בשבת (שימוש נורמאלי ולא ריקון כל תוכנו בבת אחת) ע"מ לזורקו לפח "בחלק אחד" — יש צד של חשש כלשהו ?
אכן זו שאלה נכונה לדברי השו"ע הרב, מעשה נהגו להקל בזה כמובא בארחות שבת פרק ח הערה ד ופסקי תשובות סי' שיג הערה 98, והטעם משום שבמהות רגילים לפתוח ולסגור תדיר סוג כזה של פקק, ורק עכשיו מחמת סיבה מסוימת זה ישאר סגור.
השאר תגובה