שאלה:
שלום וברכה
יש בחצר הביתית את הגדר שעשויה מבטון שהיא גבוהה, וממול יש את הקיר של הבית .
גיסי אמר לי שהוא שאל ולא יכול להשתמש בדפנות הללו כי אם זה רחוק מ 30 ס״מ אי אפשר.
את האמת לא הבנתי כל כך על מה הוא מדבר!
האם יש לכם תשובה לגבי משהו שלא רחוק 30 ס״מ?
הרי אני יודע שאם יש לי ב דפנות בצורה ריש ובדופן השלישית רחוקה מהם קצת אם לא היא לא רחוקה יותר מ 3-4 יהיה אפשר לעשות שם סוכה
תשובה:
שלום וברכה
כוונת גיסך כנראה היא שאם יש מרחק של אויר ללא סכך בין הדופן לתחילת הסכך היא אינה מצטרפת לסוכה וזה נכון. אבל אם יש שם סכך פסול, זה מצטרף עד ארבע אמות, אלא שאין לשבת תחת המקום הפסול.
מקורות:
שולחן ערוך אורח חיים הלכות סוכה סימן תרלב סעיף א – ב
סעיף א
סכך פסול, פוסל באמצע בד' טפחים; אבל פחות מד', כשרה, ומותר לישן תחתיו. מן הצד אינו פוסל אלא בד' אמות, אבל פחות מד' אמות, כשרה דאמרינן דופן עקומה, דהיינו לומר שאנו רואים כאלו הכותל נעקם ויחשב זה הסכך הפסול מגוף הכותל, ודבר זה הלכה למשה מסיני. הילכך בית שנפחת באמצע וסיכך במקום הפחת ונשאר מן התקרה סביב בין סכך כשר לכותלים פחות מארבע אמות, כשרה, ומיהו אין ישנים תחתיו כל זמן שיש בו ארבעה טפחים. בד"א, בסוכה גדולה שיש בה יותר על הסכך פסול ז' טפחים על ז' טפחים; אבל בסוכה קטנה, שאין בה אלא ז' על ז', בין באמצע בין מן הצד, בג"ט פסולה, בפחות מג' כשרה וישנים תחתיו ומצטרף להשלים הסוכה לכשיעור.
סעיף ב
אויר, בין בגדולה בין בקטנה שוים, דבין באמצע בין מן הצד בג"ט פסולה, בפחות מג' כשרה, ומצטרף להשלים הסוכה ואין ישנים תחתיו. הגה: ודוקא שהולך על פני כל הסוכה (ר' ירוחם נ"ח ח"א), או שיש בו כדי לעמוד בו ראשו ורובו; אבל בלא"ה מותר, דהא אין סוכה שאין בה נקבים (ר"ן ספ"ק). והא דסכך פסול בד', ואויר בג', היינו דוקא שהפסיק סוכה לשתים ולא נשאר שיעור הכשר סוכה עם דפנות במקום אחד; אבל אם נשאר שיעור סוכה במקום אחד, המקום ההוא כשר, ואף שמבחוץ אם מחובר לו מן הצדדים (טור).