לקמחא דפסחא לחץ כאן

לישב בסוכה בעמידה

שאלה:

האם חייבים לברך לישב בסוכה בישיבה

תשובה:

לדעת הרמב"ם כידוע בקידוש של ליל סוכות עומדים עד לאחר ברכת לישב בסוכה ורק אז יושבים, כדי שהברכה תהיה עוברת לעשייתה. הרמב"ם לא הזכיר לעשות כך גם בשאר השבוע, ובכלל תמהו הראשונים הרא"ש ועוד על דברי הרמב"ם שלישב בסוכה משמעותו לדור בסוכה ולא ישיבה פיזית, ואם כן בלאו הכי עובר לעשייתן אמור להיות לפני הכניסה לסוכה עד כמה שנחשוש לכך [אולי סבר הרמב"ם שכל עוד אני עומד אין כאן דיורים אלא עראיות גמורה]. על כל פנים המנהג הרווח בודאי בשאר ימי החג לברך בישיבה.

מקורות:

המהר"ם מרוטנבורג נהג, שלאחר שנטל את ידיו, היה נכנס לסוכה, ומברך לישב בסוכה, ויושב ומברך על הפת. וראיה  לדבריו, מלשון הברייתא (סוכה מו.) "נכנס לישב בסוכה – מברך לישב בסוכה". משמע, שמברך בעודו עומד, ואחר כך יושב ומברך המוציא. ועוד, שכאשר מברך לפני הישיבה בסוכה, נמצא שהוא מברך לפני עשיית המצוה, כי עיקר המצווה הוא הישיבה בסוכה. וכן דעת הרמב"ם, שיש לברך לפני הישיבה בסוכה ולפני ברכת המוציא לחם מן הארץ. וכתב שכן נהגו רבותינו שבספרד. 

לעומת זאת, לדעת רבינו הרא"ש, ורב צמח גאון, נכון יותר לברך לאחר שישב כבר בסוכה, כי אין מצוה בעצם הישיבה בסוכה, אלא מצד מה שהוא מתעכב בסוכה ובא לאכול, ולכן כתבו שנכון יותר לברך לאחר ברכת המוציא, כשנמצא סמוך לאכילה. 

השלחן ערוך (סימן תרמג) הביא את שיטת הרמב"ם שיש לברך לפני שיושבים בסוכה, אולם כתב ש"מנהג העולם לברך לאחר שישבו כבר", ומברכים המוציא ולאחר מכן מברכים לישב בסוכה. 

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מעניין. אדם שרוצה לאכול רק בעמידה ארוחה מסויימת יכול לברת לישב ? כל מה שהבאתם זה אם זה לפני או אחר הישיבה. לכאורה אדם כזה צורת הדיורין שחפץ בה כעת היא עמידה ונקרא שיושב גם כשעומד

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל