שאלה:
יש בבתי כנסת ובשרותים ציבוריים וכדו' "עמדות השתנה" לכאורה ללא עוררין. איך מותר להשתמש בזה? האם ומדוע זה לא נכלל באיסור לשני אנשים להיכנס לשירותים ביחד?
תשובה:
בשו"ת אגרות משה יו"ד ח"ג סי' מז כתב שלגבי הטלת מי רגליים שיש בזה לפעמים נחיצות בריאותית לא הקפידו על חובת הצניעות כמו בצרכיו הגדולים, אך לכתחילה ראי להקפיד שיהיו מחיצות.
מקורות:
שו"ת אגרות משה יורה דעה חלק ג סימן מז:
בדבר אם יש דיני הנהגת בית הכסא גם בהטלת מי רגלים, הנה בגמ' בכורות מ"ד ע"ב איתא שאסור להתנהג בצניעות בהטלת מים משום חשש סכנה, ומטעם זה הוא מה שבהרבה מקומות הוקבעו בחדר אחד מקומות הרבה להטלת מי רגלים, דאף שבמדינתנו שהוא הכל בבית וא"צ לצאת החוצה היה אפשר לעשות גם במחיצות כדי שיהיה בצניעות ולא יהיה שום חשש סכנה, מ"מ סמכו על מה שלא תקנו ענין צניעות בימי חז"ל וכל הדורות שלא היה אפשר להם וגם יש ודאי מדינות בעולם שגם עתה צריך להשתין דוקא בחוץ, שלכן גם במדינתנו נוהגין כן, אבל אף שאולי א"א לומר שאסור מ"מ מן הראוי לילך גם להטלת מים לביה"כ שנעשה לגדולים שאיכא מחיצות כיון שהוא דבר קל והוי כאין לו צורך דיש לו מקום צנוע בריוח שגם מדינא יש לו לילך לשם עיין במ"ב סימן ג' ס"ק כ"ב וכל יר"ש יש לו לעשות כן כשאיכא מקום, אבל כשנזדמן שליכא ביה"כ במחיצות פנוי אין לו לחכות עד שיעשה איזה מבה"כ פנוי משום חשש סכנה. וכשבונים מתחלה טוב לעשות מחיצות גם על המקומות שנעשו להטלת מים.