לתרומות לחץ כאן

הלוואה מהבנק עבור ביתי שהתחנה – ריבית

שאלה:

שלום
קנינו דירה עבור הבת שלי וחתני, התחייבתי עבור זה בסכום מסויים והיתרה לקחו על עצמם הזוג,
ומכיוון שהיה בעיה לקחת משכנתא על הדירה החדשה של הזוג, לקחנו את המשכנתא על הדירה שלי, וממילא אני זה שלקחתי את כל המשכנתא ומול הבנק רק אני הוא הלווה!
וסוכם עם הזוג שאת החלק היחסי (באחוזים, כך שהריבית שהבנק גובה גם משולם באותו יחס) שהם היו צריכים לשלם/להוסיף הם יעשו לי העברה לחשבון הבנק
יש לציין שלמעשה אני קיבלתי את כל סכום הכסף מהבנק והתשלום עבור הדירה בכל הקשור לסכום שנלקח בהלוואה מהבנק אני העברתי למוכרים. הדירה נרכשה ונרשמה כמובן על שם הזוג

שאלה: האם יש איסור ריבית בתשלום שמשלמים לי הזוג? וא"כ האם ניתן לחתום עכשיו על היתר עיסקא? ואם לא, מה כן ניתן לעשות עכשיו?

תשובה:

שלום וברכה,

כמו שכתבת שההלוואה בבנק נרשמה על השם שלך, ואם כן אתה הלווה מהבנק עם היתר עסקה, ואתה מלווה את הכסף לחתנך וביתך, והם משלמים לך את הריבית שאתה משלם לבנק, ואין ביניכם היתר עסקה, וממילא יש כאן איסור ריבית. ולכן היה לכם לערוך היתר עסקה לפני שהעבר את ההלוואה ללווים. 

לא מועיל היתר עסקה על הלוואה שכבר נעשתה, וכדי להינצל מאיסור ריבית עליך לעשות שיחזור הלוואה, שהחתן והבת יחזירו לך את הכסף, או שיקנו לך בקניין סודר חלק בדירה כנגד ההלוואה, ותחזור ותלווה להם את החלק בדירה עם היתר עסקה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ט"ז סימן קע ס"ק ג.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. שלום
    א. תודה רבה על התשובה
    ורציתי לשאול ולהבין למה זה נחשב בכלל הלוואה כלפי הזוג? הרי אני קניתי את הדירה עבורם ואני שילמתי את הכסף למוכר (האמת שליתר דיוק לא עשיתי קניין בדירה כדיני הקיניינים) אבל בכל מקרה למה זה נחשב שהם קיבלו הלוואה? הם קיבלו מתנה ממני והם התחייבו לשלם לי חלק מזה וגם אחרי כל התשלומים עם הריביות כנראה שלא יגיעו למלוא הסכום שאני שילמתי עבור הדירה

  2. שאלה נוספת
    אם הם צריכים להקנות לי חלק מהדירה? אז אולי הם יקנו לי חלק גדול יותר מהדירה והם ישלמו לי בתשלומים את קניית החלק הזה חזרה באופן שאחרי כל התשלומים לבנק ימכר כל החלק ההוא אליהם וכך הרווחנו שלא צריך להגיע להיתר עיסקה אלא זה עיסקה לכל דבר?

  3. אתה שילמת את החלק שאתה התחייבת בעת השידוך. החלק הנוסף אתה לא חייב אלא אתה מלווה לבני הזוג, וכיון שיש כאן הלוואה עם ריבית יש בזה איסור.

  4. זה נכון מאוד! הם מקנים לך חלק מהדירה בשווי של החוב שהם חייבים לך. והחלק הזה שלך, אתה מקנה להם את החלק הזה רק בסיום התשלום. ולא חייבים להקנות חלק יותר גדול. אלא הם מקנים לך חלק בשווי ההלוואה כיום. ואתה מוכר להם במחיר גבוה בעתיד. למשל אם ההלואה שנתת להם זה 100, הם מקנים לך חלק בדירה בשווי מאה. ואתה מוכר להם את החלק כאשר הם ישלמו לך 120, וזכותך למכור להם את החלק הזה ב120.

  5. אפשר (אולי כרגע ה קצת מאוחר, אולי היה צריך לעשות זאת מראש) שבמקום להחשיב זאת כהלוואה נחשיב את הדירה כרכוש ההורים והזוג משלמים שכירות. בסוף השכירות (לאחר שהמשכנתא תשולם במילואה) ההורים נותנים מתנה לצאצאים.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל