שאלה:
בס"ד
לכבוד רבי שליט"א
ספר האבחון כנצברגר – הוא כלי אבחון פופולרי בישראל, המשמש פסיכולוגים ומטפלים בתחום בריאות הנפש להערכת תפקודים רגשיים והתנהגותיים, במיוחד עבור ילדים. האבחון כולל תמונות והוראות שנועדו לסייע למטפלים להבין את מצבם הרגשי של המטופלים דרך התגובות שלהם לתמונות והסיטואציות המוצגות.
קלינאית תקשורת שמשתמשת זמן רב בקטעי צילומים מספר האבחון כנצברגר. היא נצרכה לצלם אותם כדי לגייר אותם שיתאימו לילדים חרדים, הוסיפה להן כיפה ופיאות, והסביר את התמונות בשפה החרדית, וגם התאימה אותם לדוברי יידיש.
היא שאלה בהתחלה זה מותר מטעם זכויות יוצרים.
וענו שהואיל ולספקית יש, והיא מוכנה להלוות לה לקחת הספר המקורי הביתה או למקומות אחרים, היא יכולה גם לצלם, בלי לקחת המקור עצמה. (בנוסף הסתפקו אז אם זה נקרא שימוש מסחרי או חינוכי, כי חינוכי מותר על פי החוק).
כעת עזבה את אותה קליניקה-ספקית הראשונה, וכיום הוא נמצאת בכמה וכמה בתי ספר וקליניקות, ולא לכולם יש את הספר המקורי.
השאלה – א) האם צריכה להפסיק להשתמש בצילומים אלה בקליניקות אחרות, אם לאותן קליניקות אין את הספר המקורי, ב) האם זה נחשב לשימוש מסחרי כיוון שהיא גובה כסף על האבחונים.
נקודה נוספת: כנצברגר הוציאו כבר מהדורא חדשה, והצילומים הן ממהדורא הראשונה.
תשובה:
שלום וברכה,
אדם שרכש את הספר או שיש בקליניקה את הספר מותר לו לצלם מהספר וללמד מתוך הספר, אך אם לא רכש את הספר ואין בקליניקה שעובד ספר לא יכול לצלם את הספר. ולכן מורה שיש בידו צילומים מספר ולא רכש את הספר אם זה מספר גדול של צילומים מהספר יש בכך איסור הפרת זכויות יוצרים ואסור לו להשתמש בצילומים עד שירכוש את הספר בעצמו.
בהצלחה.
מקורות:
ראה עלון המשפט גיליון מספר 39 עמוד 7 שאלה ב. ושם מבואר שלהדפיס מעט דפים מספר נחשב לשימוש הוגן ומותר. ולצלם כדי למכור אסור. מסתבר שצילום של מספר גדול של דפים אסור ואין זה שימוש הוגן ובפרט שמשתמש בזה לעיסוקו שאסור לו להשתמש בצילומים אלא אם כן רוכש את הספר תחילה.