שאלה:
אנחנו עורכים סעודת שבע ברכות, ביום האחרון של ימי השבע ברכות. הסעודה צפויה להסתיים אחרי השקיעה.
האם אפשר לברך את ברכות השבע ברכות תוך כדי הסעודה?
כמו כן במקרה שלא ישארו עשרה למנין עד סוף הסעודה
האם אפשר לברך את הברכות תוך כדי הסעודה?
תשובה:
אי אפשר לברך שבע ברכות באמצע הסעודה זה חייב להיות סמוך לברכת המזון, ויש לסיים את הסעודה עד לשקיעה, תקדימו את זמן התחלתה באופן שיאפשר זאת.
מזל טוב ורוב נחת!
מקורות:
א"א לברך שבע ברכות באמצע הסעודה כפי שהצעת. ראה בשמירת שבת כהלכתה (ח"ב, פרק נט הערה עג) שכתב: "ועיין בספר הזכרון לזכרו של הגרי"י ויינברג זצ"ל דף סה בשם הגרש"ז אויערבך שליט"א דגם לא יברכו שבע ברכות באמצע הסעודה לפני השקיעה דברכתם היא לבטלה, דבעינן שיסמוך ז' ברכות לברהמ"ז דוקא ע"ש. ועוד שמעתי מהגרש"ז אויערבך שליט"א [זצ"ל] דיש לעיין, לפי המנהג שמכבדים לברך שבע ברכות גם לאנשים שלא אכלו ואינם חייבים בברהמ"ז (עיין בזה בשו"ת יביע אומר ח"ג סי' יא סוס"ק ז ובהשמטות שם שו"ת חשב האפוד ח"א סי' ט) אפשר שיכולים בכה"ג להקדים ולברך שש או שבע ברכות לפני ברהמ"ז כי לא מסתבר דמה שאחרים מברכים הוא רק מדין ערבות לאלה שחייבים בברהמ"ז כיון שיודעים לברך בעצמם וצ"ע עכ"ל".
אמנם בספר פסקי הלכות יד דוד ח"ג עמוד יא כתב שלכתחילה אפשר גם לברך שבע ברכות באמצע הסעודה. אולם הלכה למעשה ודאי שא"א כאשר יש פוסקים הסבורים שא"א לעשות כן.
יצויין כי אחד העצות שראיתי שנהוג בס"ג זה שאחד המוזמנים לא מברך ברהמ"ז עם כולם והוא זה שמברך הגפן ושותה את הכוס.
לא הבנתי את הקשר, הנושא הוא שלא תיקנו שבע ברכות אלא על סדר ברכת המזון, יחיד לא יעזור כאן. החיוב שלהם בשבע ברכות זה לא מקומו עכשיו.
השאר תגובה