מתנות לאביונים לחץ כאן

המתת חסד לבעל חי שסובל

שאלה:

האם מותר לעשות המתת חסד לבעל חיים שממש סובל? האם היא מפריעה לתיקון של אותה חיה?

תשובה:

אין איסור צער בעלי חיים בהמתת חסד. האיסור בהמתת חסד נאמר בבני אדם שהחיים מקודשים ויש איסור להרוג בעצם ההריגה. אבל בבעלי חיים שאם יש איסור הריגה (ראה במקורות) זה מצד צער בעלי חיים, אם כן, אם ע”י ההריגה הוא מונע צעב”ח מותר.

אין כל סיבה לחשוב על גילגולים, אין לנו עסק בנסתרות. ההמתה מותרת, אז כך רצון ה'.

בשורות טובות

מקורות:

נחלקו הפוסקים האם יש איסור צער בעלי חיים גם בהריגת בעלי חיים. דעת הנודע ביהודה (מהד”ק יו”ד פג) שאין איסור צעב”ח בהריגה, והביא ראיה מחולין ז,ב שרבי הציע לחתוך את הפרסות שלהם, בכדי שלא יזיקו. ואמר לו רבי פנחס בן יאיר שיש בזה צער בעלי חיים, אז הציע רבי להרוג אותם, א”כ ראיה שאין צער בעלי חיים בהריגה. וכן נראה מדברי התוס’ ב”ב כ,א ד”ה כיון. וראה עוד ביש”ש ב”ק פרק י’ סי’ לז. אמנם בשואל ומשיב מהד”ת סי’ סה הוכיח מדברי החינוך מצווה תנא שיש איסור צער בעלי חיים גם בהריגה. וראה עוד בשיטמ”ק ב”ב שם בשם הר”י מגיאש שנראה שחולק על התוס’ ולדעתו יש איסור צעב”ח בהריגה.

ובמקרה של המתת חסד, מלבד האמור לעיל, אכן היה מקום לחלק, כי אם הוא לא עושה כלום, הרי שהוא אינו עובר על איסור צער בעלי חיים, ואילו אם הוא הורג אותה, יתכן שיעבור על איסור. אולם מצאנו שיש איסור גם כשהבמה מצטערת מאליה, כמו במצוות פריקה, ויש עוד הרבה ראיות לזה. ובכל אופן, מאחר שכל מטרת ההריגה היא למנוע צער, אין איסור צער בעלי חיים.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. שלום רב,

    נראה שאפשר קצת להוכיח מגמרא בבא בתרא (עג ע"ב) שכתוב לגבי האווזים שממתינות לימות המשיח "כי אתאי לקמיה דרבי אלעזר אמר לי עתידין ישראל ליתן עליהן את הדין", ופירש רש"י (ליתן עליהם את הדין) "שבחטאתם מתעכב משיח ויש להם צער בעלי חיים לאותם אווזים מחמת שומנן".

    ולפי זה יוצא שעדיף לאווזים למות מלהיות כך, ושראוי לישראל לשחטם מלהשאירם כך, ומפני החטאים הדבר מתעכב.

    כל טוב

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל