שאלה:
שלום לכבוד הרב שליט"א
מהו הברכה לפפאיה?
שמעתי אומרים בורא פרי האדמה שזה לא גודל בעץ, ולפי המציאות זוכר אני שעץ פפאיה עץ הוא כיון שגודל לגודל בינוני ונותן פרי כמה פעמים ונשאר יותר מן שנה וזה מתאים למה שכתוב לטור אורח חיים סימן רג סעיף ב כהר"י והרא"ש.
שמעתי שאמרו שלפי דעת רב אלישיב האילן מת בתוך ג'ל שנים ולכל לא נחשב לעץ.
אז מהו ?
תודה, ברכה והצלחה
תשובה:
שלום וברכה
הפאפיה הוא ספק גדול אם דינו כעץ או כפרי האדמה משתי סיבות: האחד, הפירות גדלים יש מהגזע ללא ענפים, והשני, משום שהוא נותן פרי מיד בשנה הראשונה שלא כטבע העצים. ולכן, לענין ערלה החמירו בו רבים כעץ שאסור לאכול ממנו בשלוש השנים הראשונות, אבל לענין הברכה נקטו מספק לברך בורא פרי האדמה שבכך הוא ודאי יוצא ידי חובתו.
מקורות:
על כך שכאשר הפרי יוצא ישר מהגזע הוא פרי אדמה ראה בסדר ברכות הנהנין (פ"ו ה"ו-ה"ז) לשו"ע הרב בעל התניא שכתב: "סימן לידע איזהו פרי העץ ואיזהו פרי האדמה בעצים הנמוכים כמיני סנה וכיוצא בו, יש אומרים שכל עץ העושה פירות משנה לשנה אף אם בחורף כלה כל העץ שלמעלה מהקרקע העיקר והענפים ולא נשאר אלא השורש בארץ כו', ויש חולקים בזה כו', ויש אומרים כו', וכל זה כשחוזרים וצומחים ענפים מהעיקר והענפים הם שמוציאים עלין ופירות ולא העיקר שהוא קשה, אבל מיני עצים רכין שהעלין והפירות יוצאין מהעיקר עצמו אינו נקרא אילן כלל לדברי הכל לענין ברכת בורא פרי העץ".
על כך שכיון שהוא נותן פרי מידי בשנה הראשונה דינו כפרי האדמה ראה רב פעלים ח"ב סי' ל, וראה עוד יחוה דעת ח"ג סי' נב, ולעומתו ראה שו"ת איש מצליח ח"ג יו"ד סי' מה שמוכיח שהוא פרי העץ.