שאלה:
שלום וברכה!
קבלנו בקבוק יין למתנה מחברים, והתברר שזה יין משנת שמיטה ושהוא היתר מכירה. מה עלינו לעשות ?
תודה!
תשובה:
אין להשתמש, אלא פשוט לבערו מן העולם בדרך כבוד.
יש כאן שני נושאים שיש לדון בהם: האחד דין שמור ונעבד בפירות שביעית, ובענין זה, אם אכן מדובר בכמות והדבר כרוך בהפסד יש לסמוך על המקילים שמתירים להשתמש בדיעבד. אבל במקרה שלך אין טעם להקל, וגם אין לתת ליהודי אחר.
הנושא השני כאן הוא יין שביעית לאחר זמן הביעור, וגם לענין זה, כיון שמדובר בשוגג, ניתן לסמוך על המקילים ולעשות הפקר עכשיו ואחר כך אפשר לזכות מיד, אף שגם בזה יש שהחמירו. מכל מקום כיון שהוא שמור ונעבד שבלאו הכי אתה לא אוכל אותו, הייתי מציע לבערו מיד.
מקורות:
על שמור ונעבד בשביעית נחלקו הדעות: יש סוברים שהם נאסרים באכילה, כך כתב הרמב”ן ביבמות קכב ב וכן דעת הראב”ד בהשגות על הרי”ף בסוכה דף מ ועוד, ויש סוברים שהם מותרים, כך כתב הרמב”ם בפאר הדור סי’ טו. בחזון איש כתב שבעת הצורך ניתן לסמוך על הרמב”ם שהתיר. כך שאם מדובר בכמות גדולה ויש כאן הפסד, תוכל לסמוך על המתירים, בפרט שיש כאן על מה לסמוך גם בענין ההיתר מכירה שרבים התירו לעשותה, אבל אני מבין שזה רק כמה בקבוקים….
על יין שביעית לאחר הביעור בשוגג ראה שערי צדק פרק יט סעי’ ב, ס’ השמיטה פרק ט סעי’ י, מנחת שלמה סי’ נא אות יז. ואף שיש שהחמירו כמבואר בדבריהם שם, כאשר הדבר כרוך בהפסד יש לסמוך על המקילים בפרט בזמנינו שהשביעית מדרבנן.
תודה רבה!
השאר תגובה