שאלה:
1)בבניין משותף יש דלת יציאה וכניסה לחניון, האם אפשר לחייב דייר שלא משתמש אף פעם עם הדלת הזו להשתתף בהוצאות המזוזה?
2) האם כניסה למעלית חייב מזוזה? יישר כח
תשובה:
בעיני פשוט שכיון שמדובר בחניון משותף כל דיירי הבנין חייבים בכך, כמו בשאר צרכי הבנין הכלליים. וכפי שדייר הגר בקומת כניסה משתתף בעלויות המעלית וכן על זו הדרך.
נהגו לקבוע מזוזה במעלית, אבל יברכו על מזוזה אחרת שחיובה ברור.
פוסקים רבים דנו בענין זה, האם צריך להתקין מזוזה במעלית, ונאמרו בזה ג’ דעות, יש הסוברים שאין צריך להתקין מזוזה כלל, יש הסוברים שיש להתקין מזוזה בפתח המעלית בצד ימין, ויש הסוברים כי יש להתקין את המזוזה בכניסה מהמעלית לחדר המדרגות. ולמעשה רבים וטובים לא נוהגים לשים מזוזה במעלית כלל והמחמיר תבוא עליו ברכה ויתקין ביציאה מהמעלית לחדר המדרגות (לבד מהקומה הראשונה שבה יניח בכניסה למעלית כיון שבאים דרך הפתח שם מרשות הרבים לבתים, ולכן בקומות העליונות לימין היוצא, כי שוב, זה לימין הכניסה לבית).
מקורות:
האריכו פוסקים רבים בדבר השאלה אם צריך להתקין מזוזה בפתח המעלית, ואף שאין במעלית ד’ על ד’ אך כיון שכתב הפתחי תשובה סי’ רפו ס”ק יא בשם החמודי דניאל שבית שער חייב במזוזה אף כאשר אין בו ד’ על ד’, ובבית שער חייבים במזוזה אף כאשר אין תשמישי דיורים שם.
ונביא כאן כמה מדברי הפוסקים שדנו בזה, הגרש”ז אוירבך זצ”ל במנחת שלמה חלק ב’ סי’ ק’ אות ה’ כתב שאין לחייב מעלית במזוזה מפני שהיא עוברת ממקום למקום ואינה נחשבת בית ואין זה אלא כסולם המוביל בני אדם ממקום למקום, וגם חדר המדרגות פטור כיון שאין זה פתח אלא בור פתוח ע”ש, ובסוף דבריו כתב שטוב לקבוע מזוזה בימין הכניסה לפרוזדור בלי ברכה.
המנחת יצחק חלק ד’ סי’ צ”ג האריך בזה וצידד לחייב מזוזה בכניסה למעלית.
הארחות רבינו חלק ג’ בהוספות לעמוד קעב, הביא בשם הסטייפלר שמעלית פטורה כיון ש’פתח שעולה ויורד אינו פתח’ ובשם ר’ משה פיינשטין זצ”ל הביא שלא נהג לשים מזוזה במעלית כלל (וכן הובא בשמו באהלי ישורון חלק ב’ דיני מזוזה הערה 66), ובשם הגרי”ש אלישיב זצ”ל הביאו שסבר שצריך להתקין מזוזה בכניסה מהמעלית לחדר המדרגות.
וראה עוד בשו”ת בצל החכמה חלק ג’ סימן פ’ שכתב לפטור מעלית ממזוזה, ובשו”ת להורות נתן חלק ג’ סימן עב-עג כתב שרק אם יש ד’ על ד’ במעלית יש לשים בה מזוזה.
ובספר חובת הדר (לר’ יעקב בלוי זצ”ל) האריך בדין זה בפרק ה’ סעיף י”א וכתב להלכה שיש להתקין מזוזות בכל פתחי המעלית ובקומה הראשונה ישימו את המזוזה בימין הכניסה למעלית, ובשאר הקומות בימין היציאה מן המעלית לחדר המדרגות, ואף כתב שבמקום שיש בחדר המדרגות ד’ על ד’ יש להתקין את המזוזה בברכה.
ראה עוד כאן.