שאלה:
לפני כשנה וחצי הכנסתי במוסד מסוים משהו לתוך אחד המזגנים, וכתוצאה מכך נשברה חתיכת פלסטיק של בערך 5 סנטימטר מהמזגן, ולאחר מכן המזגן המשיך לעבוד.
אני עכשיו התוודתי ואמרתי למוסד הנ״ל שאני רוצה לשלם את מה שהזקתי, הם טענו שכנראה מדובר במאיץ של המזגן, מה שאומר שבשביל להחליף את המאיץ התשלום הוא 800 ש״ח.
ושאלתי האם באמת אני צריך לשלם את כל התשלום, שהרי עד שלא אמרתי להם אף אחד לא שם לב לכך, והמזגן עובד גם לאחר שנשברה ממנו חתיכה (אולי קצת פחות טוב, אני לא יודע, אבל בוודאי שלא בצורה משמעותית, שאז הם היו שמים לכך במשך שנה וחצי של שימוש).כמה עליי לשלם? ומה הדין במקרה שהמוסד לא יחליף את המאיץ, כמה אני צריך לשלם בשביל להשיב את מה שהזקתי?
אשמח למענה מהיר.
תשובה:
שלום וברכה,
צריך לבחון את המציאות – אם נהוג להוציא הוצאה כל כך גדולה כדי לתקן את החלק של המזגן שנשבר, אתה חייב לשלם את כל עלות התיקון, למרות שהם לא מתכוונים לשלם ולא שמו לב לנזק. אבל אם לא שווה להוציא על כך 800 ש"ח, סופגים את הנזק, אתה לא חייב לשלם אלא ראוי לפצות בתשלום סמלי בלבד.
אם החלק שנשבר אין לו תפקיד מסוים והוא לא מאיץ של המזגן ודאי אתה פטור לגמרי.
בהצלחה.
מקורות:
בחיוב נזיקין חייב המזיק לשלם גם אם בפועל הניזק לא מתכונן לתקן את הנזק. ולכן לא משנה אם הם מתכוננים לתקן או לא.
כתב החזו"א ב"ק סימן ו אות ג שכל דבר שעומד לתיקון חייבים לשלם את תיקון הנזק. וכתב החזו"א שבנזק שלא מקובל להוציא הוצאה גדולה כדי לתקן את הנזק, אלא סופגים את הנזק, לא חייב המזיק לשלם עלות של תיקון, אלא ישלם ירידת ערך בלבד. ולפ"ד אם אין דרך להוציא הוצאה גדולה כדי לתקן שריטה ברכב ישן, וגם אין ירידת ערך פטור המזיק.
במקרה שלך שלא שמו לב שהחלק שבור כבר זמן רב, כנראה שלא מדובר בחלק עיקרי, ומסתבר שלא מקובל להוציא הוצאה כזו כדי לתקן את הנזק, ואז המזיק לא חייב לשלם אלא ירידת ערך, ואם גם אין ירידת ערך – פטור המזיק. וקשה במזגן להחליט על ירידת ערך, ולכן הבאנו בתשובה שראוי שיפצה בסכום סמלי בלבד.