שאלה:
שלום לרבנים,
היה לנו מקרה לנו נעים.
חיתנו את הבת שלנו. בוורט סיכמנו שכל אנשי המקצוע באירוע ישולמו חצי חצי, פרט למנות שכל אחד ישלם לפי כמות המוזמנים שלו.
לצערנו כשבועיים לפני האירוע המחותנים הפסיקו לענות לטלפונים שלנו. אך מבחינתנו הכל היה סגור כפי שסיכמנו – הכל בעל פה בלבד והכל היה מקובל על שני הצדדים כולל המחירים.
בחתונה עצמה באתי עם מעטפות מוכנות עבור כל איש מקצוע עם הסכום המגיע לו מהצד שלנו. כשהלה הלך למחותנים הם סירבו לשלם ואמרו לו לך למי שסגר איתך (אני סגרתי עם כולם בתיאום טלפוני מלא מול המחותנים הכולל את הסכמתם).
היה מאוד לא נעים וביקשתי מאחד האורחים הלוואה של מזומן גדול בו שילמתי ממש באותו רגע
כך שאני שילמתי את המשגיח, הצלם והלהקה.
המחותן ששאלתי אותו לפשר הדבר אמר לי יש פחות אורחים, אז צריך לחשב באופן יחסי כמה האורחים שלי נהנים מהמוסיקה, מהאוכל ומהצלם.
הייתי בהלם כי זו לא התנהגות של תלמיד חכם ובפרט שלא אמרו זאת מראש בכלל (אפילו לא הייתה הוה מינא כזו)
בסופו של דבר שילמו רק ללהקה באופן יחסי לפי איזה חישוב שהמציאו (למרות שבמציאות האורחים שלי הלכו מוקדם וכל הבחורים ישיבה חברי החתן רקדו לצלילי המוזיקה עד מאוחר – אז איך בכלל אפשר לחשב דבר כזה)
כיון שאין חוזה כתוב והכל בעל פה
האם יש כאן מי שפרע? או מחוסר אמנה?
אולי כן יש כאן מציאות של דין תורה?
(אנחנו כשבועיים אחרי ועדיין שבורים מכל המקרה ההזוי הזה)
תשובה:
שלום וברכה,
אחרי שהזמנתם את כל האנשי מקצוע בתיאום עם צד החתן שמשלמים חצי חצי הם אמורים לשלם חצי מההוצאות, למרות שזה היה רק בדיבור. לכן ההתחמקות שלהם מלשלם חצי אין לה טיעון ההלכתי. וגם הטיעון שלהם קצת אורחים ולהם מעט זה לא נכון, כיון שעלות תזמורת וצלם לא נקבעת לפי המוזמנים. וגם שהסיכון היה שמשלמים חצי חצי.
בהצלחה.
נ.ב. במקרה שלכם עדיף לוותר למען בני הזוג, שיזכו להקים בית נאמן בישראל ברוב פאר והדר.
מקורות:
דיבור ללא קניין לא מחייב וחייבים רק משום מחוסרי אמנה. ומה שאמרו [שו"ע אבן העזר סימן נא] כמה אתה נותן לביתך… הן הן הדברים הנקנים באמירה נאמר רק אם קדשו מיד אחרי הסיכום דברים אבל כאן שלא היה בזמן הקידושין אין הדיבור מחייב.
אלא שאם כבר הזמנתם אנשי מקצוע בגלל הסיכון שלכם והם הסכימו לשלם חצי, הרי זה כמוציא הוצאות על פיו שחייב לשלם על כך. ולכן אחרי שכבר הזמנתם והתקיימה חתונה חייבים לשלם כפי הסיכום שדובר גם אם לא היה קניין.
ומי אמר לכבוד הרבנים החשובים שלא שווה לבטל? כזה פשוט שכדאי להמשיך?
לבטל מה? ראשית מדובר על אחרי הנישואין, שנית, אם המחותנים לא בסדר החתן והכלה מה עשו?
השאר תגובה