שאלה:
בישלתי מרק פרווה בסיר בשרי(לא בושל בסיר בשר כחודש) הסיר היה עם מכסה
לידו טיגנתי חביתה עם גבינה מלוחה שהשפריץ ממנה טיפות קטנטנות גם על דופן הסיר החיצונית. האם יש בעיה? מה דין הסיר?
תשובה:
המאכלים מותרים, אבל הסיר צריך הגעלה, כי הוא סיר בשרי שיש בו בליעות חלב.
הדינים בכללות:
לענין סיר בשרי או חלבי שניתז עליו רוטב מהמין השני הדין כך: אם יש בתכולת הסיר פי שישים מההתזה, הרי היא בטלה והמאכל מותר באכילה עם המין השני, אך הסיר צריך הגעלה [אא”כ התיז על המכסה שאז הוא לבדו צריך הגעלה]. ואם אין פי שישים התבשיל אסור והסיר צריך הגעלה [ראה שו”ע יו”ד סי’ צב סעי’ ה].
אם הסיר הוא פרווה, כתב החכמת אדם בבינת אדם (מה מא), שהסיר מותר מכח ספק ספיקא, שמא הלכה כדעת הסוברים שאינו מפעפע בכולו אלא במקום ההתזה לבד, ושמא העיקר כדעת הפוסקים שנ”ט בר נ”ט מותר לכתחילה, וראה שערים מצויינים בהלכה (סי’ מו), שלכתחילה יערה רותחים במקום ההתזה, בשונה מסיר חלבי ממש שצריך הגעלה.