מתנות לאביונים לחץ כאן

עדים בחדר ייחוד

שאלה:

האם חדר ייחוד חייב להיות חדר משתמר?
האם חייב להיות לו דלת עם מנעול/בריח, או מספיק שעדים
שומרים בחוץ שהזוג לבדם בחדר ייחוד?
מה דין חדר ייחוד העשוי מאוהל?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

לא. אין צורך שיהיה מנעול לדלת. אם יש עדים שרואים ושומרים שאף אחד לא היה בחדר מלבדם זה בדיוק ייחוד. ולכן אם יש סיטואציה שאין אפשרות לנעול כמו אהל וכד', ויש עדים שיכולים להעיד שאף אחד לא נכנס זה מעולה. יתרה מזו, גם אם יש איזה פתח בצד אחר שהעדים לא שומרים שם ולא רואים מה קורה זה בסדר גמור, למרות שבאופן תיאורטי בני הזוג יכולים לצאת מיד מאותו פתח, משום שעצם העובדה שהם יכולים להעיד שהם נכנסו לשם על מנת להתייחד די בכך. כך גם כתב הגרי"ש אלישיב. וראה בחוז"א אבה"ע סי' סג ס"ק יז.

מעבר לכך, צריכים לדעת שכל הנושא של עדים בחדר ייחוד לאחר החופה אינו ברור דיו מה טעמו. החדר ייחוד שעושים לאחר החופה נועד כדי שיהיו נשואים לפי כל השיטות. כלומר, האישה מתקדשת בטבעת ומרגע זה היא נחשבת לאשת איש לכל דבר לעניין. אולם היא עדיין לא נשואה לו עד שיהיו ביניהם נישואין. (יש לזה כמה השלכות). ובעניין הנישואין יש מחלוקת בראשונים מה נחשב לנישואין. יש אומרים שזה החופה שעושים בעת הקידושין. (ובעבר שהיו עושים קידושין לפני כן, היו עושים חופה בלי קידושין וזה היה נחשב לנישואין לשיטות הללו). ויש מי שאומר שזה ההינומא ולכן עושים גם הינומא לפני החופה. ושיטת הרמב"ם שזה הייחוד ולכן עושים חדר ייחוד מיד לאחר החופה. כלומר, הסיבת הייחוד הוא כדי להפוך את המצב של מקודשת לנשואה – לשיטת הרמב"ם.

עניין העדים בקידושין זה כדי שיהיה תוקף לקידושין – כי כל דבר שבערוה יש צורך בשני עדים. ולכן, כל עוד האישה אינה מקודשת ואנו רוצים שהיא תתקדש ודאי שיש צורך בשני עדים. אבל להפוך אישה ממקודשת לנשואה לכאורה זה ודאי לא נחשב לדבר שבערוה, יש לזה כמה נפק"מ בין מקודשת לנשואה אבל במהות העניין היא כבר אשת איש לכל דבר, אז לכאורה היה מקום לומר שאין כל צורך בשני עדים.

יש מי שרצה לומר שאין זה נחשב לייחוד אם אין שני עדים שיכולים להעיד שאכן הם התייחדו. אבל גם זה לא ברור משום שבייחוד שאולי יאסור את האישה ודאי ייחשב לדבר שבערוה ולכן צריכים שני עדים.

עכ"פ הלכה למעשה ברור שכולם נוהגים לעשות חדר ייחוד עם שני עדים שרואים אותם נכנסים ושאין שם אף אחד מלבדם. ולכן אין שום צורך במנעול אלא די בעדים שיכולים להעיד על כך כפי שנאמר כאן.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל