לתרומות לחץ כאן

הוצאת מזוזה לבדיקה / ברכה בקביעתה

שאלה:

אנחנו גרים בצפון קרוב לצפת, אנחנו נוסעים היום לבני ברק וחוזרים מחר ורוצים לקחת איתנו את המזוזה לבדיקה, האם אפשר להשאיר את הבית הריק בלי מזוזה בכניסה? והאם אפשר לקחת מהכניסה לדירה שכן נשארים בה ולהחזיר למחרת?

תשובה:

שלום וברכה

באופן כללי עדיף לא להשאיר זמן רב את הבית ללא מזוזה, אבל אם אתם לא יודעים לבדוק לבד, ואין לכם מי שיודע לבדוק זה אפשרי ומותר לעשות כפי שהצעתם. לחילופין, אני מציע לפנות לרב מקומי [הרב קפלן וכדומה] ולשאול על מגיה מוסמך צפתי שיכול לבדוק לכם את המזוזות מיידי. זה יחסוך גם את נושא הברכה מחדש, שכאשר לא מחזירים באותו היום יש לשוב ולברך על קביעתה. בשל כך יש גם להקפיד להחזיר כל מזוזה למקומה הראשון ולא להחליף ביניהן, שזה גם כן מחייב ברכה.

בהצלחה

מקורות:

על כך שזה תלוי מתי מחזירים, ראה פתחי תשובה (שם סי’ רפט סק”א) שהביא מכמה אחרונים שהסתפקו באדם שמוריד את המזוזה לצורך בדיקה אם חייב ברכה כשהוא מחזיר אותה. ולמעשה כתב כי אם הוא מחזיר אותה מיד אין צורך לברך. ובערוך השולחן שם כתב כי כל עוד הוא מחזיר אותה באותו יום, אין צורך לברך. ונראה שלא השקיעה קובעת כאן אלא מה שאנשים מתייחסים לכך כבר כיום חדש, כלומר למחרת בבוקר.

על כך שבהחלפת מזוזה ממקום למקום ולא מחזירים אותה מזוזה מברכים שוב, ראה ס' האשכול [אלבק עמ' 195] והביאור על פי הרמ"א סי' ח סעי' יד, וכן נראה בביאור הלכה סו"ס כה, וראה מהר"ם שיק יו"ד סי' רפה ודעת קדושים רפט ד ושבט הלוי ח"ב סי' קנח. אמנם בשו"ת מהרש"ג ח"א יו"ד סי' נז כתב שזה תלוי במחלוקת הבית מאיר והמגן אברהם ביוצא לסוכת חברו אם מברך עליה, אמנם יש שחילקו שכן שם החיוב הוא בגברא והוא מקיים את מעשה ישיבתו בשתי הסוכות כאחת, משא"כ כאן שכל מזוזה היא מעשה מצוה חדש.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל