שאלה:
בס״ד
שלום
קנינו לשבת בשר בקר מוכן מיריד אוכל, הבשר היה יבש ללא רוטב ועם שומן של הבשר עצמו (שמחובר אליו), בדיעבד כששמנו את הבשר בבוקר על הפלטה ראיתי שהשומן שהיה לבן נהיה עשוי יותר, כאמור לא שהבשר לא היה מוכן אבל התרשמתי שההנחה על הפלטה בבוקר שינתה את הגוון של השומן ולכאורה בישלה אותו עוד. האם היה אסור לשים את הבשר על הפלטה? ובאותה נשימה גם היה אסור לאכול אותו?
תשובה:
שלום וברכה
אני משוכנע שהבישול הראשוני היה מספק ומשמעותי, וככל שנהגתם לפי כל כללי חזרה אין בכך בעיה ככל שהוא אכן נחשב דבר יבש. אמנם אם מדובר בשומן שנימוח על ידי החימום ונעשה רוטב, יש לנהוג בזה לפי כל כללי הדין המבואר בשו"ע לגבי אינפאנדה, וחילוקי המנהגים בזה בין השו"ע לרמ"א.
מקורות:
שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שיח סעיף טז:
מותר ליתן אינפאנדה כנגד האש במקום שהיד סולדת ואף על פי שהשומן שבה שנקרש חוזר ונימוח. הגה: וכ"ש קדירה שיש בה רוטב שנקרש, שכשהשומן נימוח אינו בעין, דשרי. (רבי ירוחם ח"ג) ויש מחמירין (ר"ן פרק ב"ט). ונהגו להחמיר, מיהו במקום צורך יש לסמוך אסברא ראשונה.