שאלה:
האם אפשר להכריע בדיני ממונות על פי הוכחות המגיעות ממצלמות במעגל סגור ומצלמות אבטחה?
האם מצלמות מועילות כקבלת עדות?
אשמח אם אפשר לפירוט המקורות. ישר כח גדול מאד
תשובה:
שלום וברכה,
מצלמה שלא נגע בה יד אדם ולא נערך בצילום שינוי, ניתן להסתמך על המצלמה כעדות לגבי ממון, ואין צורך בשתי מצלמות, אלא די במצלמה אחת כדי לקבל ידיעה ברורה, ובממון ניתן להוציא ממון על ידי ידיעה ברורה.
בהצלחה.
מקורות:
בתורה כתוב על פי שניים עדים יקום דבר, היינו שצריך עדות ממש. דנו הפוסקים מה הדין אם העדים לא ראו ממש אלא דרך מראה. ראה ברכי יוסף חו"מ סימן לה אות ט ואת יא. ופת"ש שם ס"ק ח. ומדברי הברכי יוסף נראה שדבר שברור שאכן הוא כך ולא ניתן לשנותו, למשל במצלמה שלא נגע בה יד אדם ולא נערך בסרט שינוי כלל, נחשב לראיה ממש. ולפ"ז יועיל המצלמה כאשר לא נגעו בה לעדות. אמנם אם הגיע לידי אדם ויתכן ושינה שם בסרט, אין מועיל לעדות.
עוד מבואר בברכי יוסף שלהוציא ממון די בידיעה בלא עדות, ולכן אם רמת המצלמה ברורה [גם אם נסבור שאינה עדות] אבל ידיעה יש כאן ויועיל להוציא ממון, אבל לא יועיל לעדות נפשות.
ונחלקו הקצות (סימן פא ס"ק יג) והנתיבות (שם ס"ק ז) האם טביעות עינא של קול מועיל להוציא ממון, הקצות סובר שלא מועיל לנפשות ולא לממון. והנתיבות סובר שאפשר להוציא ממון על פי תביעות עינא של קלא. ולכן אם עדים ששמעו אחד ולא ראו אותו יכולים להעיד עליו על פי טביעות עינא שזהו קולו. ורק בעדות נפשות לא יועיל משום שעדות נפשות צריך ראיה וידיעה, אבל בממון מספיק ידיעה ולא בראיה. ולפ"ז ודאי שעדות על פי מצלמות יועיל להוציא ממון כיון שזו ידיעה ברורה.