שאלה:
שלום רב,
מה הדין במקרה שאדם ראה גלגל רזרבי שנופל מרכב תוך כדי נסיעה, ונראה שבעל הרכב לא שם לב לדבר.
הוא אינו יודע מי בעל הרכב, אך זה היה ביישוב לא מאוד גדול וניתן לנסות לאתרו ע"י פרסום ביישוב שמרכב שעונה לתיאור כזה (ונסע בזמן פלוני במקום זה) נפל גלגל רזרבי, או לאתר ולפנות ישירות לאנשים שמחזיקים רכב כזה ולשאול אותם אם ייתכן שנפל להם גלגל,
דא עקא, שלכאורה לפי גדרי הלכה קשה להחזיר כך גלגל שלא בסימנים (לא נ"ל שיש סימנים, מלבד שהגלגל חלוד, שלא בטוח עד כמה זה סימן וגם לא נ"ל שאנשים שמים לב לזה בכלל).
השאלה היא אם נכון לפרסם ולפנות לאנשים רלוונטיים שיבדקו ויראו אם זה הגלגל שלהם ואם כן יקחו אותו, כי אם לא זה כנראה יישאר כך עד בוש או עד שהמועצה תיקח את זה.
בתודה רבה
תשובה:
שלום וברכה,
הגלגל שנפל דינו כאבדה שאין בה סימן, אלא שלפני שנודע לבעלים על נפילת הגלגל יש בעיה של באיסוריה אתי לידיה, ולכן כדאי לא להגביה עד לאחר זמן שהבעלים יתייאשו. מסתבר שמיד אחרי הסיעה ישימו לב שהגלגל חסר.
אם הגבהת את הגלגל אחרי זמן מסוים שהבעלים הבחינו שנפל אתה לא חייב להכריז, ואם אתה רוצה להכריז מה טוב. ואם זה יגיע לאדם אחר אין בעיה כיון שמצד הדין אתה יכול לקחת לעצמך.
בהצלחה.