לתרומות לחץ כאן

גרם הפסד פירות שביעית

שאלה:

קניתי מיץ ענבים ואחרי זה שמתי לב שזה היתר מכירה. אם אני משאיר את זה ככה סגור זה ישאר טוב הרבה זמן. האם מותר לי לפתוח את הבקבוק, ואז לחכות שיתקלקל ולשפוך בכיור, כי אולי זה אסור לפתוח את הבקבוק שיגרום שזה יתקלקל? והאם מותר גם להשאיר את זה פתוח לגמרי בלי מכסה או עדיף לסגור חזרה?

תשובה:

נראה שמותר לך לפתוח כדי שיתקלקל מהר יותר.

הפוסקים נחלקו אם מותר לגרום הפסד לפירות שביעית [כלומר להפסידם בידים ודאי אסור, והנישון האם מותר לעשות זאת על ידי גרמא]. המהרי"ט ח"א סי' פג כתב שמותר לגרום הפסד לפירות שביעית, וכ"כ הרידב"ז סי' ה ס"ק א, ואילו במשמרת הרידב"ז שם חולק וסובר שהדבר אסור, וכ"כ במקדש דוד סי' נט, וראייתם מדברי הרמב"ם פ"ה ה"ה שאם בהמה אוכלת תאנת שביעית אין חיוב למנוע זאת ממנה, ואם גרם הפסד פירות שביעית מותר מה חידוש יש בדבר? ובהכרח שהלכה מיוחדת היא משום שלא הוא גרם להפסד אלא רק בידו למונעו.

וחידש הגרי"ש אלישיב, שגם לדעת האוסרים גרם הפסד שביעית אין דבריהם אמורים אלא לגבי פירות המיועדים לאכילה, אבל מה שמיועד להשליך לאשפה, אף שמניחים אותו להרקיב ולא זורקים אותו כך, מותר לגרום לו הפסד. נפק"מ נוספת עשויה להיות באופן זה, באדם הסועד במסעדה ומגישים לו פירות קדושים בקדושת שביעית, וכגון שהוא נוהג קדושת שביעית בפירות נכרים ובעלי המסעדה סומכים על המקילים, שאינו חייב לדאוג לשמור על השיירים שלא יושלכו לאשפה, כיון שאינו עושה זאת בידים.

כך גם במקרה שלך, כיון שזה מיועד לזריקה בגלל שכבר עבר זמן הביעור [וגם יש מחלוקת לגבי שמור ונעבד אם הפרי נאסר באכילה או לא] מותר לגרום לו הפסד.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל