שאלה:
שלום. האם מותר להכין קפה בשבת או ביו"ט בצורה כזו אשמח לפרוט להכיר את העניין קצת יותר לעומק
א. מודדים כמות (לפי העין) של קפה טחון וקלוי לפני שבת ויוט לתוך כלי הנקרא "פורטפילטר" שהוא כמו מסנן לפי הקו של כלי ודוחסים אבקת הקפה בכלי בדוחסן שהוא כלי המיעוד לדחיסת הקפה במעיכה קלה.
ב. מכניסים הכלי לתוך בית הכלי שיש לו מאגר שניתן לשפוך לתוכו מים חמים והוא מאפשר להכניס מים מלמעלה שיסתננו דרך המסנן הזה בלחץ גבוה בעזרת משיכה של ידית ממעלה למטה בתהליך פשוט וקצר הגורמת ללחיצת המים בקפה בלחץ של בערך 9 בר, זה לא ממש מדויק
נדמה שזה שונה ממכונות אספרסו ידניות אחרות המתאורות באתר.
אין דבר חשמלי, ניתן להעביר את המים מכוס לכוס לפני הכנסה למאגר. השאלה היא על המדידה הסינון בלחץ גבוה שנוצר בפנים וגורם למיצוי אספרסו מדוע מה טעם דינם בשבת ויוט. האם יש הבדל אם אפשר לראות במחוגה אנלוגית את הלחץ ולהוריד את הידית לפי מספר הלחץ הרצוי (9 בר, שוב אין חשמל הכל ידני גם המחוגה ללא סוללה וללא חשמל וניתן לנתק וכו').
תשובה:
שלום וברכה
יש לדון כאן בכמה שאלות: בישול – קפה קלוי בשבת, נדון רחב בין הפוסקים, מנהג בני אשכנז להחמיר בכך אפילו בכלי שלישי, דעת הגר"ע יוסף להתיר אפילו בכלי שני [ודאי לא לערות ישירות מהמיחם על הקפה] ולכתחילה בכלי שלישי.
נושא המדידה, לכאוה אם יש קו מסויים שעד שם ממלאין כדי שזה יעבוד, יש כאן איסור מדידה.
ויש כאן גם חשש של בורר, שהרי המטרה היא לסנן את המים היוצאים לכוס לאט לאט ללא גרגירי הקפה, ואף שהקלו בזה במשמרת כמובא בסימן שיט סעי' י, כאן שזה יוצא לאט לאט לכאורה יש להחמיר.
תודה על המענה, אשמח לקצת יותר פירוט להבין את הגדרים. אין קו מסוים נראה זה בערך. אין מטרה לסנן את המים אלא את אבקת הקפה – למצות תמצית הקפה. לא התיחסתם לדחיסת האבקה בדוחסן אם איסור בפני עצמו (דחיסה קלה) ועל מראה מד הלחץ אם בעיה בפני עצמו שמראה בערך. ומה הגדר שאמרתם לאט לאט, המיצוי הזה יכול לקחת גם קצת כ-5 שניות בהתאם למהירות משיכת הידית. ומה ביום טוב? (כדי להקל על הציור אפשר לדמות למזרק ללא הקוץ אלא מסנן דק בקצהו, פותחים ומכניסים אבקת קפה ומים סוגרים ולוחצים ויוצא מיץ קפה בלחץ?
אם זה בערך אין כאן מדידה, אבל עכשיו אני שם לב שיש כאן גם איסור של סוחט, בעצם המים מעורבים בקפה, ורק על ידי הלחץ אתה סוחט וממצה מהם את התמצית.
ברירת המים מתוך הקפה יש בה בורר.
תודה. ומה דין כל זה ביו"ט
ביום טוב יש להקל.
השאר תגובה