שאלה:
אב לילד מתקשה בלימוד ביקש ממני ללמוד עם בנו חומר שאמור להיבחן בישיבה קטנה, האב הבטיח לי שאם הוא יתקבל אני יקבל מהאבא כרטיס טיסה לקברות צדיקים.
הבן נבחן, הבוחנים נהנו ממנו, אך היה צריך שאני ילחץ וימליץ עליו (בגלל בעיות בעבר הילד) ועשיתי זאת.
חודש לפני ראש השנה האבא אמר לי נו.. אתה לא רוצה לטוס ? אמרתי לו אני אבדוק עם בני הבית… אחרי שבועים השבתי לו בחיוב. ואז הוא התחיל להתחמק [שלפני שבועיים היה לי כסף לתת לך עכשיו אין לי…] אני לחצתי אותו שהבטחה זו הבטחה , ואז הוא אמר שהוא יקח הלואה בשבלי ואני אצטרך להחזיר לו אותה… לא הבנתי למה אני צריך להחזיר אך בהיות וברור לי שזה היה ההסכם ביננו אמרתי לו שיעשה מה שרוצה… הוא הביא לי את הכסף. כעת הוא מבקש שאחזיר לו. האם אני חייב להחזיר לו כאשר קמי שמיא גליא שזה הסכם מפורש ביננו [ וברוך ה' שהצלחתי להוציא את הכסף ממנו] לכאו' זה כמו שידוך שהשדכן סיכם על סכום מסויים ועל דעת כן ניגש לעניין. אשמח מאוד למקורות.
תשובה:
שלום וברכה,
אם ברור לך שהאבא סיכם שישלם לך כרטיס טיסה, הוא חייב לשלם מדין שכירות פועלים, ואם הוא לא משלם או שמבקש שתחזיר את הכסף שהביא לך, הוא עובר בכמה איסורי תורה כמבואר בשו"ע סימן שלט.
ומותר לך להוציא ממנו את הכסף בדרכים שונות, ואם הוא הביא לך את הכסף כהלוואה אתה לא חייב לפרוע לו כיון שהוא חייב לשלם לך את הכסף כשכר עבודה.
בהצלחה.
מה גדר ההתחייבות? סיטומתא?
לא צריך להגיע לסיטומתא אלא אם שכר פועל [מלמד לבנו] והתחייב לתת לו כרטיס טיסה, חייב לשלם לו כרטיס טיסה מדין שכירות פועלים.
השאר תגובה