שאלה:
אני ספרדי, 1. האם לאחר שסיימתי עלייתי לספר תורה אני צריך להמתין בבימה עד לאחר שיסיים את קריאתו העולה הבא?
2. למה אצל האשכנזים כן מקפידים על זה?
אם אפשר בבקשה גם מקורות.
תשובה:
שלום וברכה
בודאי יש להמתין וגם הספרדים והגים כך, אלא שאצל בני אשכנז הוא עומד בבימה ממש, ואצל הספרדים נהגו שעומד מאחורי הבעל קורא, אבל אינו שב למקומו.
מקורות:
ראה רמ"א סי' קמא סעי' ז מג"א ואליה רבה שם, וכף החיים ס"ק מא. וראה ילקוט יוסף שם סעי' ה שהביא לכך מקורות נוספים.
תלמיד של הרב יצחק יוסף אמר לנו שזה לא מוזכר בשום סימן בשולחן ערוך והוא עצמו לא ממתין וששאלנו את הרב מוצפי אמר שאין שום חיוב להמתין ושהמנהג של הספרדים הוא לחזור לשבת בלי להמתין כלל
לומר שאין למנהג זה מקור הוא תמוה וכנ"ל, וכמדומני המנהג בהחלט נפוץ אצל קהילות הספרדים ובאופן שציינתי.
ברמ"א יש מקור אבל בשולחן ערוך לא הזכיר את זה מרן כלל ומה שרואים הספרדים נוהגים כך זה רק במקומות של עמך ישראל או אבל לא במקומות של בני תורה (לא המשתכנזים) בכל אופן אנחנו התפללנו עם גדולי רבני ספרד ואף פעם לא ראינו שהמתינו אלא חזרו מיד בסוף עלייתם למקומם.
ציינתי לילקוט יוסף שכתב שהוא מנהג שיש לו סמך והביא מקורותיו, וגם בכף החיים לא העיר שלא נהגו כך אלא הביא את המקורות כדרכו.
ברמ"א יש מקור אבל בשולחן ערוך לא הזכיר את זה מרן כלל ומה שרואים את הספרדים נוהגים כך זה רק במקומות של עמך ישראל אבל לא במקומות של בני תורה (לא המשתכנזים) בכל אופן אנחנו התפללנו עם גדולי רבני ספרד ואף פעם לא ראינו שהמתינו אלא חזרו מיד בסוף עלייתם למקומם.
יש לו סמך ומי שרוצה יש לו על מי שיסמוך אבל אין בזה שום חיוב ואדרבה אצל מרן הרב עובדיה זצ"ל וכן ביחוה דעת וכן בישיבת פורת יוסף ובישיבת אור החיים ובישיבת כף החיים ובעוד הרבה מקומות של ספרדים בני תורה לא ראינו אף פעם שנהגו בזה.
כל אחד יעשה בזה כהוראות רבותיו.
השאר תגובה