שאלה:
שלום וברכה
אני מחזיק בתיק טלו"ת שלי שקית בד של ארגון צדקה ואני משתדל בכל יום לאסוף במנין שבו אני מתפלל ולזכות את הרבים במצוות צדקה, אחת לחודש מגיע אלי גבאי הארגון ומרוקן את התכולה, הטלו"ת מונח בדרך כלל על ארון בשטח בית הכנסת במקום לא נעול ליד עוד טלו"ת.
במשך כמה ימים התפללתי בבית אבלים רח"ל והשארתי שם את הטלו"ת למשך כל השבוע, שם מצאתי את הגבאי והעברתי לו את תכולת השקית.
זכור לי בוודאות שרק בשטרות היה סך 270 ש"ח וכמובן עוד הרבה מטבעות.
לאחר כמה ימים התעורר בי מחשבה משום מה, שכשהעברתי לגבאי את התכולה לא ראיתי את השטרות או שהיה רק שטר אחד, ולכן התקשרתי למשרדי הארגון והתברר שאכן התקבל רק 274 ש"ח.
זה אומר שבוודאות היה חסר כסף, אך אינני יודע כמה.
אשמח לקבל הכוונה הלכתית.
תודה רבה ותזכו למצוות
תשובה:
שלום וברכה,
לפי דעת הרמ"א והנתיבות אתה חייב לשלם את מה שאבד, כיון שהכסף הונח במקום לא שמור. ואם יש לך זכות לחלק את הכסף לעניים של הארגון אתה פטור, אום יש סוברים שאתה שבדיני שמים אתה חייב. מאידך, אם יחייבו אותך לשלם יש חשש שתפסיק לאסוף, ויש סמכות לגבאי למחול לך על הכסף כדי שתמשיך בעבודתך – עבודת קודש. ולכן אם הגבאי מוחל לך אתה פטור, ולהבא יש להניח את הכסף במקום יותר שמור.
בהצלחה.
מקורות:
בשו"ע סימן שא ס"ו בכספי צדקה פטור מתשלומים משום שכתוב לשמור ודרשו חז"ל ולא לחלק לעניים. וכתב הרמ"א שאם הגבאי מסר לשומר לשמור חייב השומר. וביאר הנתיבות ס"ק ח שלשומר אין זכות לחלק את הכסף, וממילא אין את הפטור הנ"ל. וגם אם יש לו את הפטור לפי דעת החו"י הובא בפת"ש שם חייב לצי"ש. ולכן ראוי לשלם.
אלא שיש לפטור את הגבאי שאוסף צדקה מדין ממנעי ולא עבדי, כדי שלא ימנע מלאסוף, ראה בזה בנתיבות סימן עב ס"ק יט. ובפת"ש שם ס"ק י.