לתרומות לחץ כאן

מעשרות לגמ"ח / על הכנסה עתידית / ממתנת כסף / חישוב הנטו

שאלה:

רציתי לשאול בקשר למעשרות. כידוע מפרישים רק מהנטו. אבל יש הרי הפרשות אופציונליות שלא מחוייבות בחוק. ויש ביטוחים שונים שתשלום הפרמיה יורדת מהמשכורת. האם מורידים את הסכום הזה מהחשבון? העובד הרי בעצם מקבל תמורה עבור זה! הוא רוכש ביטוח תמורת ההפרשה הזאת. ואם הוא לא היה רוכש דרך המעביד הוא היה משלם מכיסו! ובעצם גם ביטוח לאומי זה פרמיה שמזכה את המשלם בהטבות במקרה של תביעה ע"פ חוק ובימי הגמלאות וכדו', ואפילו מס הכנסה המחוייב ע"פ חוק, האזרח נהנה במישרין או בעקיפין משירותי המדינה תמורת המס. היכן אם כן עובר הקו הדק המנחה מה כן לקזז ומה לא?
אם התקנתי מראש שאוכל להשתמש בחלק מהכסף למצוות נוספות, עד איזה סכום או אחוז אפשר להשתמש? בעיו"ט הרי אפשר למצוא אתרוג במחירים זולים במיוחד, אלא שהסחורה בהתאם. וכן הלחץ
של השעות האחרונות. חשבתי במקום להמתין עד אז, הוציא מכיסי את מחירי ערב החג אוסיף על זה ממעשר את ההפרש למחיר של היום. תקין או לא?
תקין להפקיד את המעשר בגמ"ח עד לנישואי הילדים?
אתמול הלכתי לגמ"ח לעשות הפקדה כנ"ל וידעתי שהיום/מחר יכנס עוד סכום. לא רציתי לטרוח ולהטריח אז הוצאתי מהכיס מעשרות על הסכום הנוסף בתור הלוואה למעשרות על דעת שהכסף יכנס אפריש את המעות למעשר ואקח חזרה לעצמי בתור תשלום. תקין?
היום קיבלתי מפלוני סכום כסף לצורך הוצאת החג, מה דין הכסף הזה לעניין הפרשת מעשר?

תשובה:

שלום וברכה

כל ביטוחי החובה שאינם בבחירת העובד, אף שיועילו לו באופן עקרוני, הם לא חל מהנטו. ביטוח לאומי, נראה שאת סכום המינימום שחייב להפריש כל אדם שאינו עובד, אינו יכול להחשיב כהוצאה, אבל כל מה שמעבר שנקבע לפי גובה משכורתו הוא הוצאה ישירה מחמת העבודה ואינו חלק מהנטו.

בודאי אין להשתמש במעשרות למניעת לחץ של ערב חג, זה בעצם עזרה לעצמך ואינו קשור למצוה.

ניתן להפקיד כסך בגמ"ח לנישואי הילדים כמובא בס' אהבת חסד חלק ב פרק יח, אין באמת כלל כמה ניתן להפקיד ואין הגבלה עקרונית, רק הדעת נותנת שאם אדם יפקיד את כל מעשרותיו שם עניים מה יהא עליהם… ולכן רבים נהגו להפקיד חצי מהמעשר וכיוצא בזה.

ניתן לתת מעשרות על חשבון הכנסה עתידית, ראה שו”ת נודע ביהודה מהדו”ק יו”ד סי’ עג.

אם אתה אדם שחייב במעשרות, אזי כל הכנסה שלך חייבת במעשרות, גם מתנת כסף. אלא אם כן הנותן מקפיד שהכסף ילך דוקא לצורך מסויים נניח קניית בגד לחג וכיוצא בזה, ראה דרך אמונה מתנות עניים פרק ז הערה סז.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל