לתרומות לחץ כאן

יממות בפרשת בראשית

שאלה:

שלום עליכם ותודה רבה על האפשרות לשאול. בראש השנה התחלתי לעין בפרשת בראשית (כי בדרך כלל בגלל החגים אין הרבה זמן לעיין בו כשעושים שנים מקרא), ועלה בלבי שאלה על מה שכתוב "ויהי ערב ויהי בוקר יום אחד", שלפי פשט הכתוב במשמע שבבוקר נשלם יום הראשון, ובאותו בוקר התחיל יום שני, וראיתי שהרשב"ם ממש מפרש שזה פשט הכתובים, וזה סותר הבנת חז"ל שהיום מתחיל בלילה ולא בבוקר. ובאמת איך שהרשב"ם מפרש את כל התחלת בראשית מאד מסתדר, ישבתי למדתי והתבוננתי והכל מסתדר, דהיינו, שהשעון של ה"שישה ימים" של יצירת העולם אינה מתחילה עד שה' אמר "יהי אור", ואז השעון התחיל, והיה 12 שעות של אור (ויום) ואז "ויהי ערב" 12 שעות של לילה ואז "ויהי בוקר" ובעלות השחר נשלם יום ראשון והתחיל יום שני, וזה נגד חז"ל ונגד הלכה למעשה שהיום מתחיל בלילה. חשבתי אולי חז"ל כיוונו דרך דרש "ויהי ערב ויהי בוקר = יום אחד" שדרך דרש הכתוב מרמז לנו הערב והבוקר שאחריו תחשוב אותם ל"יום אחד", אבל לא ניראה לי שזאת היתה כוונת חז"ל, וגם כל הפירוש של הרשב"ם שמסתדר מאד לפי פשט הכתובים, במשמע שלפני "יהי אור" עדיין היה מציאות, ורק שהשעון של השישה ימים לא התחילה עד שה' התחיל בפועל ליצר הכל/לבנות את העולם, וש"בראשית" סמוך, כמו "בהתחלת בריאת שמים וארץ…" כי אין "שמים" עד פסוק ח' ואין ארץ עד פסוק י'. מאד מפריע לי לחשוב שפשט הכתובים סותרים מסורת חז"ל והלכה למעשה, אם הרב יכול בבקשה לתת לי תשובה לתת לי ישוב הדעת במיוחד לפני החגים שלא אהיה טרוד במחשבתי בקושיה הזאת, תודה רבה לכם, גמר חתימה טובה וברכה בכל מכל כל אמן.

תשובה:

שלום וברכה

ראשית דברי הרשב"ם אינם פשט הכתוב כלל, והוא עצמו נדחק מאוד כיצד לפרש את לשון הכתוב.

כלומר, כשאתה אומר ויהיה ערב ויהי בוקר, הכוונה: היה לילה ואחר כך היה יום – ואז זהו יום אחד. כלומר היום מתחיל מהלילה, ובסיום ה"בוקר" כלומר שעות היום, מסתיימת יממה ראשונה.

אלא שהרשב"ם יש לו קושיא, למה כתוב ויהי ערב ולא כתוב ויהי לילה, ועל זה הוא מחדש, שאין הכוונה כאן לרצף של זמן לילה ובוקר, אלא לאותה שעה של שקיעה ועלות השחר, ואם כן נמצא שמה שכתוב "יום אחד" הוא לאחר עלות השחר. אבל זהו חידוש גדול הנובע מדיוק לשונ מסויים ולא פשוט כלל.

כמו כן, גם הרשב"ם כמובן לא בא להתנגד לדברי חז"ל חלילה שיממה הלכתית מתחילה בלילה, גם הרשב"ם שמר שבת משקיעת החמה ועד צאת הכוכבים שלמחרת, אלא שלענין מנין היממות של הבריאה הוא סבור שהבריאה התחילה בהיווצרות האור, כך שהיא בעצם התחילה במצב של יום ולכן מנין הימים לא יהיה לפי יממות רגילות אלא באופן של יום והלילה שלאחריו.

שבת שלום וגמר חתימה טובה.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל