לתרומות לחץ כאן

להצטרף לחבר בארגון עובדים

שאלה:

האם מותר להיות חבר בארגון עובדים? התועלת בזה ברורה ואכמ"ל

מצד שני כוחו של ארגון העובדים מגיע מתביעות לפי החוק החילוני בערכאות החילוניות ואף אם בדרך כלל לא מגיעים לערכאות מ"מ האיום בתביעה בערכאות נותן הרבה כח לארגון העובדים.

אתן דוגמא: לפי החוק החילוני עובד יכול לבקש פירוט לגבי רמות השכר של העובדים במקום העבודה שלו חוק שכר שווה סעיף 7.https://he.wikisource.org/wiki/%D7%97%D7%95%D7%A7_%D7%A9%D7%9B%D7%A8_%D7%A9%D7%95%D7%95%D7%94_%D7%9C%D7%A2%D7%95%D7%91%D7%93%D7%AA_%D7%95%D7%9C%D7%A2%D7%95%D7%91%D7%93

ברור שזה אינטרס של המעסיק לא למסור את המידע מכיון שברגע שהעובדים המקופחים קולטים את רמת השכר של חבריהם הם מגיעים ותובעים העלאה בשכר.

לכאורה לפי ההלכה אין שום חיוב למסור את המידע הזה. אך לפי החוק החילוני יש. עובד שמקבל את המידע דרך חברותו בארגון העובדים מתשמש בעקיפין בערכאות.

תשובה:

שלום וברכה,

אין איסור הלכתי להצטרף לארגון העובדים, האיסור יחול רק אם הארגון תובע בערכאות את המעסיק, ועל זה אסור לו לתת ייפוי כוח, וכמו כן אסור לו לשלוח אותם שיתבעו עבורו בערכאות וגם לא בבית הדין לעבודה. כל תביעה צריכה להיות בבית דין רבני מלבד אם העובד עובד במשרד ממשלתי או בחברה גדולה מאוד שידוע מראש שאין כל סיכוי לפנות לבית דין רבני.

ארגון שעוזר לעובד למצות את זכויותיו ולא דרך פניה לערכאות, לרוב אינו עובר באיסור, מאחר ולפי הלכה בשכירות פועלים החוק מחייב את המעסיק מדין מנהג הפועלים כמבואר בשו"ע סימן שלא. אם היה חוזה מפורש בין המעסיק לעובד, לפי הלכה החוזה קובע למרות שלפי חוקי עבודה אין תוקף לחוזה, ובמקרה כזה אסור להשתמש בכוח של ארגון העובדים.

המשל שהזכרת שהארגון מוציא את המידע מהמעסיק, אין חיוב לפי הלכה להוציא את המידע לעובד, אבל אין איסור לבקש ממנו להוציא את המידע ואולי אף להכריח אותו על ידי ארגון העובדים שיוציא את המידע. האיסור יחול כאמור אם הוא הוגש עבורו תביעה בערכאת. 

בהצלחה.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל