שאלה:
אשה בשבוע 16 מטופלת ב16 מ"ג זופרן ביום , 3 פעמים ביום פרמין, בונגסטה/דיקלקטין נקסיום, למניעת בחילות והקאות מה דינה ביום כיפור?
לאשה עבר של אשפוזים למשך שבועות עקב הבחילות וההקאות בתחילת ההריון הן בהריון זה למשך 3 שבועות ובפעם הקודמת אף יותר , אך עתה במגמת שיפור כללית ככל שמתקדמים עם ההריון , האשפוז האחרון מאחוריה כבר למעלה מחודש וחצי
השיפור הוא חלקי בכך שלא נצרכת לעירויים בבית כפי שהיה לפני חודש וחצי, ויכולה לבלוע תרופות וחלק מהימים מתפקדת בבית (לא יוצאת לעבוד)וחלק פחות
בפועל עדיין מקיאה חרף התרופות הנ"ל לעיתים אך יש ימים שלמים ללא הקאה ב"ה, שכובה במיטה יותר מהרגיל, כאבי ראש פה ושם, ועם הרבה בחילות עולות ויורדות גם בתקופה הזו , ובכללי ההיפרמזיס שלה קיצוני לעומת אחרות לדעת כל הרופאים באחוזון לא מצוי , בפרט שהיא כבר בשבוע 16
לדעת הרופאים הצום הוא לא פיקוח נפש עבורה או עבור העובר, אין סכנה להם!
העניין שאם תצום לא תוכל לבלוע את התרופות ובכלל העדר אוכל יכול להביא עוד בחילות, יתחיל גל הקאות בסבירות גבוהה מאד ביום כיפור ואז יש איבוד נוזלים משמעותי לכאורה, מה דינה לגבי הצום?
לשתות שיעורים? כמה לאכול? איך מודדים, מה כדאי לשתות ולאכול? לאכול רק עם התרופות?
אם תתחיל להקיא יותר מידי יהיה לה קשה אולי שוב לבלוע תרופות ולכן תצטרך עירוי במוצאי הצום , ובמהלך הצום תיהיה שכובה במיטה מחוסרת כוחות לחלוטין עם הקאות.
מה הדין בבקשה, אם יש עוד שאלות על מצבה הבריאותי אתן אותם בשמחה
תשובה:
שלום וברכה
למעשה מה שיש לנו כאן זה החשש שהיא מתייבשת.
כלומר, עצם ההרגשה הלא טובה אינה סיבה שלא לצום, אבל חשש התייבשות זה כמובן בעייתי.
לכן, אי אפשר לומר מראש שהיא לא תצום, אלא שבאחד משתי אפשרויות היא לא צמה, או שהיא מקיאה הרבה בערב החג כך שהיא מגיעה לצום במצב של הידרציה לא תקינה וחוסר בנוזלים. או שבמהלך הצום היא מקיאה הרבה ושוב יש חשש להתייבשות. בשני האופנים הללו שתשתה משהו מזין לשיעורין.
את התרופות כמובן ניתן לקחת עם מעט מים פגומים, תמצית תה חזקה וכדומה.
צום קל ולדיה בריאה בעיתו ובזמנו.
כלומר למרות שסביר שתקיא ושאולי יהיה לה קשה לקחת תרופות ואז גם מה שתשתה לא ייקלט מי יודע מה בגופה שתתחיל צום כרגיל ולא תתחיל שיעורין מהתחלה?
רק שתיה ולא אכילה? ואין מודדים את האוכל אם מותר לאכול?
אם היא תשתה מן הסתם ההקאות ירגעו.
בדרך כלל אין צורך באוכל [אם השתייה תהיה מזינה ולא מים בלבד]
יש כוסיות מדידה של שיעורים בכל בתי ההוראה כדאי ללכת לבקש.
נא להגדיר שתיה מזינה
מיץ ענבים מאה אחוז, מיץ תפוזים סחוט מאה אחוז, יוגורט נוזלי מנוער היטב.
שתקח תרופות גם אם לא מקיאה? או דווקא אם התחילה להקיא? אז למה עם משהו פגום ולא עם מיץ?
תרופות שהיא חייבת ואין כרגע חשש התייבשות תיקח עם משקה פגום פחות מכשיעור, ברגע שהגיע חשש התייבשות והיא שותה שיעורים אז כמובן היא יכולה לקחת עם זה את התרופות.
הרופא אמר שאין חובה לקחת תרופות , רק דיבר על חשש שבלעדיהם יתחילו ההקאות
אני מסכם:
להתחיל בלי שום תרופה
אם מתחילה להקיא לקחת תרופות עם משהו פגום
ולפי הצורך להתחיל לשתות שיעורים מיץ מזין
לא לשתות שיעורים קפוא
נכון?
2 שאלות:
האם כדאי לחבר אותה לעירוי מחר בקופה וכך גם אם תקיא לא יהיה צורך בלבלוע כלום שהרי מחוברת לעירוי נוזלי , עשיית העירוי תיעשה טרם הצום ההחלפה וההברגה של העירויים במהלך הצום על ידי, אולי זה הכי כדאי?!
הבנתי שלפי ר' משה שטרנבוך זה לא נקרא העדר עינוי לחבר לעירוי, ואז מתייתר כל השאלה שלי…מה דעת כבוד הרב
מתי הכי קרוב לחג צריך להדליק נרות בשביל תוספת? שייך להדליק ולשתות הלאה?
1. נכון.
2. לא נהגו להתחבר לעירוי, מי שמגיע למצב שמותר לו לשתות שותה.
3. תוספת זה לקבל תענית וקדושת יום טוב, מה יעזור להדליק נרות ולהמשיך לשתות? הכי מאוחר 20 דק לפני השקיעה לקבל כל דיני יוה"כ.
צום קל ובבריאות.
חייב לעדכן את הרבנים
היא הצליחה לצום
יישר כח על העידכון המשמח, זה באמת מיוחד להצליח לקיים את המצוה הזו במצב כה מורכב, תזכו בעז"ה לשנה של מצוות ומעשים טובים בנקל ובשמחה וללידה קלה בזמנה מתוך בריאות.
השאר תגובה