לתרומות לחץ כאן

עשיית מלאכה עבור בן חו"ל ביום טוב שני

שאלה:

שלום רב, האם מותר לבן א"י להסיע בן חו"ל ביום טוב שני של גלויות?
(השאלה היא, האם מותר לארח אותו ליו"ט של סוכות, ואח"כ ולהסיע אותו חזרה לביתו לצורך מניין)

תשובה:

שלום וברכה

מצד עצם עשיית המלאכה יש להתיר, אבל הבעיה היא שאסור לבן חו"ל לנסוע עם בן ארץ ישראל או עם גוי משום זילותא דיום טוב, מראית העין, ואולי עוד טעמים. אינני רואה הבדל בענין זה בין נסיעה ביום טוב שני עם בן א"י, לבין נסיעה בחו"ל ברכבת שמונהגת על ידי גוי [אף אם אין בעיה של רכישת כרטיס…].

ואסביר:

אסור לבן חו”ל לומר לבן ארץ ישראל שיעשה עבורו מלאכה, ולפי שלא גרע מאמירה לגוי שהיא אסורה, ראה שערי תשובה סי’ תצו, ברכי יוסף שם ס”ק ד, רדב”ז ח”ד סי’ רנח, וראה עוד בהרחבה רבה בס’ יום טוב שני כהלכתו פרק יד. ויסוד הענין הוא שאף שכיום אנחנו בקיאים בקביעא דירחא תיקנו חכמים יום טוב שני מדרבנן, ונמצא שדינו כיום טוב לכל דבר ולא מספק בעלמא, ולכן מי שמחוייב ביום טוב שני חלים עליו כל דיני יום טוב ובכלל זאת איסור האמירה.

אולם, אם הבן ארץ ישראל עושה מעצמו מלאכה עבור הבן חו”ל, אין בכך בעיה, ואין בזה איסור “הנאה ממעשה שבת”, כיון שהוא עושה מדעת עצמו, כך כתב בשו”ת מנחת יצחק ח”ז סי’ לד – לה ראה שם מקורותיו בהרחבה. לכן, אם אפשר לבקש לפני החג בדרך רמז שלא בציווי מהבן ארץ ישראל שיבוא לנגן או לצלם, יש להתיר. וראה עוד שו”ת מנחת שלמה ח”א סי’ יט אות ג.

[הערה מענינת: בחו"ל אף אדם לא יעלה בדעתו לנסוע עם בן א"י או עם גוי ביום טוב שני, חלילה וחס… בארץ, אותו בן חו"ל רואה את כל היהודים עם השטריימלך והזקנים והפאות נוסעים ברכב, ומיד זה נעשה זול בעיניו, אבל צריך לזכור שזה לא כך, אותו יום טוב שיש לו בניו יורק ובבולטימור, יש לו גם כשהוא שוהה בארץ, עם כל ההרגשים והדינים].

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל