לתרומות לחץ כאן

לשכור חזן שיש לו קביעות להתפלל במקום קבוע

שאלה:

האם לבית כנסת מותר להציע תשלום גבוה לש"צ לימים נוראים בכדי שיעבור אליהם מבית כנסת אחר שבו הוא קבוע כל השנה ובכך יגרם עוגמת נפש לאותו בית כנסת הקבוע תודה מראש אם אפשר מקורות

תשובה:

שלום וברכה,

אם הבית כנסת הראשון [הקבוע] עדיין לא עשו קניין עם החזן לשנה הקרובה, מותר לבית כנסת אחר לשכור את החזן בתשלום גבוה כדי שיבוא אליהם. אם הבית כנסת הראשון עשו קניין עם החזן – שילמו לו מקדמה או חתמו איתו חוזה, אסור לבית כנסת אחר לשכור את אותו חזן.

בהצלחה.

מקורות:

עני המהפך בחררה ובא אחר ונטלה נקרא רשע – אדם שמחזר אחר דבר לקנותו ובא אחר וקפץ וקנה אותו נקרא רשע. נחלקו הראשונים אם האחד מחזר אחר מציאה לקנותה ובא אחר וקפץ ונטלה, האם נקרא רשע, י"א שאינו נקרא רשע כיון שלא ניתן למצוא מציאה במקום אחר, ובדבר שאינו מצוי אין את האיסור של עני המהפך וכו'. וי"א שגם במציאה אסור לאחר לקפוץ ולחוטפה לעצמו. השו"ע סימן רלז ס"א הביא את ב' השיטות הראשונים.

בסעיף ב כתב השו"ע: "אם שכר בעל הבית מלמד אחד, יכול בעל הבית אחר לשכור אותו מלמד עצמו". וקשה מדוע מותר לשכור מלמד שיש לו קביעות אצל בעל הבית אחר, ומדוע אין את האיסור של עני המהפך.

הסמ"ע תירץ שמלמד שונה משכירות בתים וכלים שבהם ניתן למצוא בית או כלי במקום אחר, ואילו מלמד לא ניתן למצוא מלמד כזה במקום אחר, כיון שלא כל המלמדים שווים בהסברה ובעיון. ולכן סובר המחבר שמותר לבעל הבית לשכור מלמד שיש לו קביעות במקום אחר. וכתב הנתיבות שלפי הדעות שאסור במציאה אפילו שלא ניתן למצוא במקום אחר, ה"ה שאסור לשכור מלמד שנשכר לבעל הבית אחר. והשו"ע בסעיף ב הכריע כדעת הראשונים שבמציאה אין איסור של עני המהפך.

יישוב נוסף מצאנו בערוך השלחן, במלמד אין זה דבר של ממון אלא דבר מצווה, ובדבר מצווה אין האיסור של עני המהפך. ולפי דברי הערוך השלחן לכו"ע אין את האיסור במלמד.

העולה לדינא: השו"ע פסק שמותר לבעל הבית לשכור מלמד שיש לו קביעות אצל בעל הבית אחר, ולפי דברי הסמ"ע והנתיבות דין זה תלוי במחלוקת ראשונים והמחבר הכריע כשיטות שאין איסור במציאה. לדעת הערוך השולחן בדבר מצווה לכו"ע אין את האיסור של עני המהפך. ולכן מותר לבית כנסת לשכור חזן בתשלום גבוה כדי שיעבור להתפלל במקום אחר. 

הנתיבות סיים את דבריו שאם בעל הבית עשה קניין עם המלמד, אסור לבעל הבית אחר לשכור אותו ולסלק אותו מהראשון, וכן הסכים בערוך השלחן. ולכן אם הבית כנסת הראשון שילם מקדמה לחזן או ערך איתו חוזה על השנה הקרובה, אסור לבית כנסת אחר להציע לו תשלום גבוה שיעבור לבית כנסת אחר.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל